Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Amerikaanse uienprijzen hoog wegens aanbodtekort, vooral van rode uien

De Amerikaanse uienprijzen zijn stabiel of stijgen. Kleinere voorraden hebben geleid tot hogere uienprijzen en hogere vrachtprijzen spelen ook een rol in die prijsvorming. "We betalen 100 tot 120% meer dan de vrachtprijzen van 1 december, die al 70% hoger lagen dan vóór de Covid," zegt Shay Myers van Owyhee Produce.

Hij merkt op in een recente video (zie hieronder) dat de prijzen voor heel grote uien tussen € 19 - € 20, terwijl grote € 16 - € 7 kosten. Jumbo gele uien doen € 15 - € 16. "Mediums blijven zachter en veel goedkoper dan ik had verwacht. Je vindt ze rond de € 7. Ze zouden €8 - € 10 moeten doen, gewoon gebaseerd op de beschikbaarheid van wat er is," zegt Myers.

Rode uien zijn het meest schaars. "Het is het laagste aanbod in vele, vele jaren. We hebben prijzen gehad van wel € 17 voor jumbo rode uien, € 15 voor medium rode uien. Die prijzen zullen vanaf nu tot april blijven stijgen," zegt hij.

Druk op witte uien op komst
Voor witte uien ligt de prijs op € 16 en € 15. "Je zult zien dat deze prijzen de komende weken ook wat zullen stijgen. Maar Mexico zal druk uitoefenen om de prijzen te laten dalen," zegt hij.

Het aanbod uit Mexico zou over drie tot vijf weken moeten komen. "En als dat zo is, zullen de FOB-prijzen vanuit het noordwesten dalen met 40 tot 50%. Maar als er zich problemen voordoen vanuit Mexico, zien we een aanpassing van de FOB-prijzen vanuit het noordwesten." Kleine problemen kunnen weersomstandigheden zijn, zoals regen. "Als er water in die toch al vochtige omgeving komt is het drogen van die uien een hele onderneming en hebben ze niet de droogkamers om die uien op de juiste manier te drogen, zodat ze oppervlakteschimmel kunnen oplopen," merkt Myers op.

Andere teeltgebieden zullen later op de markt komen, met name Texas eind maart en de regio Imperial Valley in Californië begin mei.

De vraag zal vertragen
Wat de vraag naar uien betreft, die staat op het punt te verschuiven. "Typisch zien we een aanzienlijke vraag die door de vakantie komt. De schappen zijn leeg en iedereen moet de achterstand inhalen. Dat wordt wel een beetje overdreven," zegt Myers. "Het zal langer duren voordat de achterstand is ingehaald en eind januari en de eerste twee of drie weken van februari zullen we een traag aanbod in het totale aanbod zien. Februari is de traagste maand van het jaar."

Ondertussen blijven de vrachtproblemen aanhouden. "We vinden geen vrachtwagens om onze vracht te verladen. Het is ongelooflijk moeilijk om vrachtwagens te vinden om aan de vraag van onze klanten te voldoen," zegt hij, erop wijzend dat het bedrijf alternatieve transportmethodes onderzoekt om uien te verladen, zoals het spoor. "Spoorvervoer is een reële optie voor nicheklanten. Ik zie dat echter niet werken voor retailers. Je kunt geen retailkwaliteit krijgen als het drie weken duurt om een levering te doen. Maar het neemt wel wat druk weg van de transportmarkt."

Ook de recente weersomstandigheden in Noord-Amerika blijven het toch al onder druk staande logistieke systeem onder druk zetten. "Eerst kregen chauffeurs een extraatje, waardoor ze wat meer vrije tijd konden nemen dan ze normaal doen. Bovendien had je te maken met verschrikkelijke omstandigheden; wegafsluitingen, vooral in het noordwesten. Dat maakte het probleem alleen maar groter," zegt Myers.

Voor meer informatie:
Shay Myers
Owyhee Produce
+1 541 610 0410
shay@owyheeproduce.com  
www.owyheeproduce.com 

Publicatiedatum: