Matthias Schamel over de ontwikkeling van de verkoop van mierikswortel

"Met herkomstgarantie en lokale biologische verwerking hebben wij twee top-trends opgepakt"

Het is winter, dus tijd voor mierikswortel. Het gezonde knolgewas wordt op grote schaal geteeld, vooral in de Vrijstaat Beieren, en het wordt verwerkt tot smakelijke mierikswortelspecialiteiten. Met een aandeel van ongeveer 30% van de gehele Duitse markt is het traditionele bedrijf Schamel, gevestigd in Baiersdorf, veruit marktleider in Duitsland. Wij spraken met Matthias Schamel, bedrijfsleider van al zes generaties van managers, over het huidige seizoen en de ontwikkeling van de markt op lange termijn.


Verse tafelmierikswortel voor de Duitse retail

Ondanks het slepende Corona-probleem en de horecabeperkingen kan Schamel terugblikken op een tot dusver geslaagd mierikswortelseizoen. "De verkoopvolumes voor de horeca zijn kleiner als gevolg van de beperkingen, maar wij zijn erin geslaagd dit te compenseren met retailverkoop. Wat betreft de productie hebben we alle maatregelen goed kunnen inpassen, al is een en ander nog steeds een extra belasting voor onze medewerkers en het hele bedrijf."


De huidige directie van het bedrijf: Matthias Schamel (l) en Andreas Schöppl

Een goede aanvoer van grondstoffen
De meeste mierikswortel uit de regio wordt geoogst tussen oktober en december, in sommige gevallen zelfs tot in februari. "De oogst is tot dusver gemiddeld en de meeste regionale telers zijn tevreden. In de Oost-Europese bevoorradingslanden is er dit jaar echter minder volume geweest," zegt Schamel, die ongeveer de helft van de benodigde mierikswortel uit het buitenland haalt. In Beieren is Schamel zowat de enige koper en promotor van de geografisch beschermde Beierse mierikswortel. "Wat de regionale mierikswortel betreft kunnen we uitgaan van voldoende aanvoer, op voorwaarde dat er geen jaren met veel droogte zijn."


Verse mierikswortel

Vorig jaar vierde Schamel haar 175ste verjaardag, een nieuwe mijlpaal in de lange geschiedenis van het bedrijf. "Wij richten ons niet op winstmaximalisatie op korte termijn, maar op hoge kwaliteit op lange termijn. Bovenal is het voor ons belangrijk dat we een gezond bedrijf kunnen doorgeven aan de volgende generatie," zegt Schamel. Op die manier worden ook nieuwe afzetkanalen gecreëerd en wordt vooral de jongere groep kopers van mierikswortel voor zich gewonnen. "Hoewel onze producten voornamelijk naar de voedingsindustrie gaan, zijn we daarnaast ook in de natuurlijke farmaceutische sector gestapt omdat we ook daar een behoefte aan mierikswortel zagen."


In het jubileumjaar werden er diverse 'Special Editions' gelanceerd

Biologisch in de lift
De afgelopen jaren heeft het bedrijf fors geïnvesteerd in marketing, bijvoorbeeld in branding, kook-apps en assortimentsuitbreidingen. "Hoewel de klassieke tafelmierikswortel en mierikswortelcrème nog steeds de populairste soorten zijn, hebben we ook producten zoals mierikswortelraspen en -vorig jaar- mierikswortelcrème met mango en vijgencrème op de markt gebracht. Meer nieuwigheden zijn gepland voor de zomer."

Bovendien komt mierikswortel volgens Schamel steeds meer in de belangstelling, vooral bij biologische kopers. "Biologisch is niet nieuw voor ons, integendeel, want wij zijn al sinds 1999 biologisch gecertificeerd. Met nieuwe productlijnen richten wij ons sinds drie jaar steeds meer op de biologische markt: onze biologische mierikswortel is niet gezwaveld en wordt voorzichtig geteeld en verwerkt in Beieren. Hiermee hebben we twee top-trends opgepakt: 100% herkomst-garantie en biologische productie."


Onlangs werd een nieuwe wasinstallatie in gebruik genomen (Foto's: Schamel Meerrettich GmbH&Co)

Voor meer informatie:
Schamel Meerrettich GmbH&Co.KG
Johann-Jakob-Schamel-Platz 1
D-91083 Baiersdorf, Duitsland
Tel: +49 (0) 9133 / 7760 - 31
ms@schamel.de 
www.schamel.de  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.