Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
online event ‘ondermijning op bedrijventerreinen’

"Wees alert op alles wat afwijkend is"

Tholen - Wat doe je als AGF-bedrijf tegen criminele inmenging? Een zeer actueel onderwerp, zo bleek donderdagmiddag tijdens het Online event 'Ondermijning op bedrijventerreinen' dat door Gemeente Barendrecht en de politie-eenheid Rotterdam onder leiding van Astrid Joosten werd georganiseerd.

"Bedrijven staken hun vinger op richting de politie om te kijken hoe we het bedrijventerrein gezond konden krijgen", aldus teamchef Erik Verkade van basisteam Oude Maas van de politie-eenheid Rotterdam. Reden voor de politie om de afgelopen tijd zowel aangekondigd als onaangekondigd bij de ondernemers op het Barendrechtse handelscentrum op bedrijfsbezoek te gaan.


Het panel met onder meer Erik Verkade, Astrid Joosten en Govert van Veldhuijzen

"Het is belangrijk dat ondernemers signalen herkennen. Contant geld is een voorbeeld voor een eerste stap voor criminelen om voet aan de grond te krijgen. De AGF-handel is een kwetsbare aangelegenheid. De business moet allemaal heel snel gebeuren en het internationale karakter maakt de AGF-sector tot een gewild doelwit. Daarom moet men beducht zijn voor criminele infiltratie", vertelt burgemeester Govert van Veldhuijzen van Barendrecht.

"In deze branche wordt misbruik gemaakt van de legale logistieke sector. Alles is aan elkaar verbonden van zee- tot wegtransport. Aangezien we in Nederland een goede infrastructuur hebben, wordt er ook misbruik van gemaakt", constateerde Bianca van Melis van politie Zeeland-West-Brabant. Dat werd bevestigd door Mark Verweij, voormalig directeur van VerDi Import. "Je ziet dat enerzijds malafide bedrijven worden opgericht als dekmantel, maar tegelijkertijd zie je dat bedrijven misbruikt worden. Veel fruit groeit in Zuid-Amerika en dan is de combinatie met drugs snel gemaakt. Ook ik heb in mijn bedrijf te maken gehad met een inval van het arrestatieteam en dat heeft fors impact op je personeel." 


De presentatrice, Mark Verweij, Bianca van Melis

Mark gaf collega-ondernemers als tip mee om verdachte zaken in kaart te brengen. "Wees alert op alles wat afwijkend is, van een gammele pallet tot een handpompwagen of een onwetende chauffeur. Iedereen die als ondernemer in de groenten en fruit werkt heeft passie voor zijn werk. Als de passie zich richt op een ander verdienmodel, dan blijkt dat uit zijn werk."

Door middel van een filmpjes gaven VGK Cool Logistics en Royal FloraHolland aan welke acties zij ondernemen om criminaliteit buiten het bedrijf te houden. "Maar veel bedrijven hebben het nog niet zo goed geregeld en blijven kwetsbaar", zo gaf agent Erik Verkade, aan. Bianca: "De mensen heb je nodig, maar zijn tegelijkertijd ook het meest kwetsbaar in het hele systeem."

Ook vastgoedcriminaliteit en cybercriminaliteit kwamen aan de orde tijdens het live-event. De presentator gaf aan dat het gemiddelde schadebedrag voor slachtoffers van cybercrime ruim 340.000 euro bedraagt. Ransomware, phising, malware, CEC/CEO fraude en een DDOS-aanval zijn veel voorkomende vormen. "En denkt u dat er bij u niets te halen valt? Zeker wel, want u beschikt over een hoop data. Wees bewust wat je op internet zet en gebruik voor ieder account een ander wachtwoord."

Voor meer informatie over ondermijnende criminaliteit: www.barendrecht.nl/ondermijning