Arvesta lanceert digitale innovatie

"SMAG moet tijd voor administratie landbouwbedrijven halveren"

Arvesta lanceert SMAG, een digitale oplossing voor het beheer van landbouwbedrijven. Er werd actief meegewerkt aan de
ontwikkeling van deze tool door haar Belgische landbouwers. Zo voldoet SMAG aan hun specifieke verwachtingen, maar ook aan de nationale, regionale en industriële regelgevingen.

Uiteindelijk moet dit de tijd die nu naar administratieve taken gaat halveren, de geproduceerde landbouwgoederen makkelijker traceren en beter inspelen op de snel veranderende regelgeving.

"Complexe administratie speelt de Belgische landbouwer parten"
"Belgische boeren krijgen dagelijks te maken met de complexe administratie van de sector", zegt Niek Depoorter, Business Unit Director Agri & Horti bij Arvesta. "Ze moeten voldoen aan de Europese regelgeving in het kader van de GLB-aangifte en aan de federale en regionale wetgeving inzake traceerbaarheid en veiligheid van de voedselketen. Daar komen nog eens de normen van de voedingsindustrie bovenop net als de eisen van de verschillende sectoren. Zo stellen we zowel de Europese als Belgische consumenten tevreden."


Niek Depoorter

"Een boer besteedt al snel een dag per week aan administratieve taken"
"Uit een enquête bij onze landbouwers blijkt dat bijna 80% van hen tussen 5 en 8 uur per week kwijt is aan administratieve taken", zegt Ricardo Pacico, Marketing Manager Agri & Horti bij Arvesta. "Sommigen van hen zijn er zelfs meer dan 10 uur per week zoet mee (7%). Bijna alle landbouwers denken dat ze de afgelopen tien jaar steeds meer tijd hebben besteed aan administratieve taken en bijna 90% van hen is van mening dat het de komende vijf jaar alleen maar erger zal worden. Daarom is het belangrijk oplossingen te ontwikkelen die hen helpen tijd te winnen, waardoor ze meer tijd overhouden om hun werk te doen."

Enkele cijfers (enquête onder 200 landbouwers)

  • 88% van onze landbouwers besteedt tussen 5 en 7 uur per week aan de administratie van hun bedrijf (9% tussen 8 en 10 uur per week en 7% meer dan 10 uur per week).
  • 96% van de landbouwers denkt de afgelopen 10 jaar steeds meer tijd te hebben besteed aan administratieve taken.
  • 88% van de landbouwers denkt dat die tijdsbesteding de komende 5 jaar nog zal toenemen.
  • 68% van de landbouwers wil graag schriftelijk advies en aanbevelingen krijgen van deskundigen.
  • Volgens de landbouwers is het niet gemakkelijk om aan de normen, de wetgeving en de bestekken te voldoen. Er bestaan te veel regels en het is moeilijk om alle informatie te centraliseren (75%). Ook zijn er teveel verschillende inspecties en audits (20%).
  • 87% van de landbouwers vindt dat ze momenteel niet optimaal omgaan met hun administratie (36% risico op vergeetachtigheid, 29% geen automatische controle of aan de wetgeving en de normen is voldaan,15% kopieerfouten). 

"Een tool voor landbouwers die tijd wint en het rendement vergroot"
"SMAG is een digitale tool die alle activiteiten registreert die nodig zijn om een landbouwbedrijf draaiende te houden", zegt Michiel Van Geet, Business Development Project Coordinator bij Arvesta. "Eerst voert de boer zijn verschillende percelen in en lokaliseert ze. Dan registreert hij alle activiteiten per perceel tijdens het seizoen: zaaien, behandeling, bemesting, bodembewerking... Dat kan op een computer, maar ook op een smartphone. Dat is handiger op het veld."

SMAG controleert automatisch of de voorgestelde of geplande ingrepen aan de wetgeving en de bestekken voldoen. Aangezien deskundigen van Arvesta de tool ook gebruiken, sturen ze hun waarnemingen en aanbevelingen rechtstreeks naar de landbouwer. Die hoeft de aanbeveling alleen maar te aanvaarden of te wijzigen. De aanbevelingen worden dan automatisch geregistreerd. De landbouwer kan bijvoorbeeld tijdens een FAVV-inspectie met enkele muisklikken een gedetailleerd activiteitenverslag voorleggen. Met SMAG kun je ook voorraden beheren en de rentabiliteit per perceel berekenen.

Helft van de tijd nodig voor de administratie 
Het is dus een tool voor verslaggeving, beheer en tracing. Gebruikers krijgen een gratis opleiding en ondersteuning van iemand die de tool perfect in de vingers heeft. De oplossing wordt in Frankrijk al enkele
jaren op grote schaal gebruikt. Arvesta heeft de tool aangepast aan de specifieke kenmerken van de Belgische landbouwsector en enkele boeren hebben SMAG in de ontwikkelingsfase getest.

Momenteel is het de meest complete en efficiënte oplossing op de markt. De huidige gebruikers schatten dat ze nu half zo veel tijd meer aan hun administratie besteden, wat volgens Arvesta neerkomt op een tijdswinst van meer dan 180 uur per jaar. Ze menen bovendien dat ze bij inspecties minder kans lopen op inbreuken op de voorschriften, waardoor ze geldboeten of een lagere productie vermijden. Op die manier blijft ook hun rentabiliteit op peil.

Voor meer informatie:
Arvesta 
Philipssite 5, bus 3
3001 Leuven, België 
+32 16 24 26 26
info@arvesta.eu 
www.arvesta.eu 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.