William Westhoeve, Westhoeve Potatoes:

"Aardappelexport in afwachting van vraag vanuit Oost-Europa"

Tholen - In de aardappelexport is het momenteel maar rustig. "Nu is februari nooit zo heel wild. Naar de meeste grote bestemmingen in West-Afrika is het nu rustiger, omdat landen de grenzen hebben gesloten vanwege eigen oogst. Het is dus vooral het Caribisch Gebied wat de klok slaat. Het is wachten op vraag uit Oost-Europa. Zij informeren wel, maar behoudens een enkel vrachtje komt de export nog niet zo van de grond", constateert William Westhoeve van Westhoeve Potatoes uit Ouddorp.

"Daarom is het al weken rustig, dat hoor je ook bij de andere exporteurs en verpakkers, in de uien is het niet anders. Alleen de frietmarkt zit in de lift, maar dat is een markt waar wij onszelf minder in begeven", vervolgt William. "Kwalitatief hebben we zeker niet te klagen. Logistiek gezien lijken de problemen wat minder groot, maar dat komt omdat het nu een stuk rustiger is. Als je volop volume zou draaien, dan wordt de beschikbaarheid van de reefercontainers meteen een stuk lastiger."

"De prijzen zijn vrij stabiel. Naar bestemmingen als Roemeniƫ verkopen we nu voor 18-19 cent in de baal. Maar daarvoor zou je onder de 15 cent bij de boer moeten inkopen en dat valt niet mee. Zou de prijs twee, drie cent lager liggen, dan zou de export naar Oost-Europa ook meteen een stuk vlotter verlopen, maar daar wil de boer vooralsnog niet aan. Maar dat komt vanzelf weer op zijn plaats, want de schuren zullen uiteindelijk toch leeg moeten."

"Maar als Oost-Europa meer zou willen betalen, dan zou de boel ook eerder van de grond komen. Het is natuurlijk een spel van vraag en aanbod, de bal ligt niet per se bij de boeren hier, die uiteraard een eerlijke prijs voor hun product willen vragen. Wat wij uiteraard ook heel goed begrijpen en het liefst ook ondersteunen", besluit William.

Voor meer informatie:
William Westhoeve
Westhoeve Potatoes
Hofdijksweg 42
3253 KB Ouddorp
+31 (0)187 68 31 37
info@westhoevepotatoes.nl
www.westhoevepotatoes.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven