Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Susana Vilarino, van het Spaanse Vitrosur Lab:

"De productie van in vitro-planten en microknollen is de eerste stap richting pootgoed"

Het succes of falen van een gewas hangt af van een aantal factoren, waaronder ook onvoorziene weersomstandigheden of onverwachte plagen. Maar als je met gezond en kwalitatief plantmateriaal werkt, kunnen bepaalde onvoorziene omstandigheden al aardig het hoofd worden geboden. Dankzij uitgebreid en continu onderzoekswerk kunnen bedrijven zoals het Spaanse Vitrosur Lab gezonde planten, bollen en microknollen met behulp van in vitro-techniek produceren en vermeerderen.


Laboratorium van Vitrosur Lab

"De techniek van in vitro-vermeerdering of microvermeerdering is gebaseerd op microstekken om ziektevrije planten te verkrijgen die identiek zijn aan het uitgangsmateriaal", legt Susana Vilarino uit. "Dit type ongeslachtelijke voortplanting wordt gebruikt om de vermenigvuldiging te vergemakkelijken van al die plantensoorten waarbij seksuele voortplanting niet goed werkt, dat wil zeggen, de bevruchting van de bloem en de vorming van zaden. Het kan bijvoorbeeld dienen om alleen vrouwelijke planten van bepaalde soorten met commercieel belang te produceren, om het kiemplasma te behouden van variëteiten die weinig genetisch materiaal beschikbaar hebben of voor de klonale productie van gezonde planten en zaden voor de tuinbouw."


Microknollen in tijdelijk dompelsysteem

Aardappel en knoflook zijn bijvoorbeeld twee gewassen die, wanneer ze worden vermeerderd via zaden, vatbaar zijn voor cumulatieve infectie door virussen. "De teelt van aardappelen uit microknollen en de vergelijking met de productie op basis van stekken was een van de onderwerpen van het proefschrift waarmee ik in 1994 in Cuba afstudeerde", vertelt Susana. "De productie van in vitro-planten en microknollen is de eerste stap richting pootgoed. In het laboratorium produceren we gezonde en volledig ziekteverwekkervrije microstekken in LAF-kasten, die steriele werkomgevingen garanderen. Vervolgens plaatsen we ze in een kweekmedium om onder gecontroleerde omstandigheden microknollen te produceren. Deze knollen vormen het basispootgoed, dat wordt gepoot om het uiteindelijke pootgoed te verkrijgen. Deze laatste operatie wordt uitgevoerd volgens de regelgeving voor de teelt van pootaardappelen in Noord-Europa."


Microknollen in tijdelijk dompelsysteem

"Bij Vitrosur hebben we jarenlang microknollen voor een Nederlands pootaardappelbedrijf geproduceerd, maar ongeveer 3 jaar geleden begon dat bedrijf haar eigen plantmateriaal te kweken in Afrika, waar de productiekosten veel lager zijn", vertelt Susana Vilarino.

"Ook voor knoflook wordt dezelfde techniek gebruikt om gezonde en virusvrije microbollen te produceren op basis van in vitro-meristeemcultuur. In Almería is er bijvoorbeeld een kwekerij die zich toelegt op de teelt van knoflook voor zaden door middel van microvermeerdering."


Pistache in tijdelijk onderdompelingssysteem

Tomatenrassen en virusvrije zoete aardappelplanten
Vitrosur Lab stelt haar onderzoeksresultaten op het gebied van microvermeerdering beschikbaar voor kwekers en telers vanuit haar faciliteiten in Los Palacios y Villafranca, een gemeente in de provincie Sevilla, waar het een laboratorium heeft met een jaarlijkse productiecapaciteit van 10 miljoen in vitro-planten. 

"Zo hebben we gewerkt aan het herstel van het kiemplasma van een tomatenras waarvan er nog maar heel weinig exemplaren over waren en die enkele telers uit de provincie ons hadden gebracht. En op verzoek van telers uit Málaga hebben we gezonde zoete aardappelplanten gemaakt die aangepast waren om een virusprobleem op te lossen waar ze mee te maken kregen door de schuld van de witte vlieg."


Zoete aardappelplanten in een kas

"Naast de productie van verschillende soorten en wortelstokken op verzoek van kwekers, ontwikkelen we microvermeerderings-protocollen voor derde partijen. We hebben onder andere protocollen uitgewerkt voor de in vitro-productie van nieuwe bananenrassen in Brazilië, maar ook van blauwe bessenrassen. En onlangs zijn we door telers uit Huelva aangesproken om een protocol op te stellen voor de in vitro-vermeerdering van pitaya's."

Vitrosur Lab, onderdeel van Algosur en lid van
de Spaanse Vereniging voor In Vitro-Cultuur van Plantenweefsels, werkt samen met internationale onderzoeksinstellingen, waaronder Wageningen University en het Chileense INIA. "Momenteel doen we onder meer onderzoek naar de productie van biomassa door middel van in vitro-kweek van stevia om secundaire metabolieten te verkrijgen voor toepassing in de verwerkingsindustrie."

Voor meer informatie:
Susana Vilarino
Vitrosur Lab
C/ Desarrollo 2, Bajo
41720 Los Palacios y Villafranca (Sevilla) - Spanje
Tel: +34 955 816 663
www.vitrosurlab.com

Publicatiedatum: