Dit jaar even grote calçot-drukte verwacht op Mercabarna als vóór de pandemie

De afzet van calçot, de Spaanse lente-ui, loopt uitstekend op Mercabarna. Volgens cijfers verzameld door de groothandelsmarkt van Barcelona, werd de maand januari afgesloten met de verdeling van 4 miljoen eenheden (4.000.962). Dat is 38,5% meer dan in januari vorig jaar, in volle pandemie, maar ook iets meer dan in dezelfde maand van 2020, net voordat het coronavirus uitbrak (3.995.792 calçots). "We zouden het seizoen wel eens kunnen afsluiten met een verkoop van 15 miljoen eenheden. Dat brengt ons weer bij de recordcijfers van net vóór de pandemie", zo voorspellen in calçot gespecialiseerde groothandelaars op Mercabarna.

Lokaal en seizoensgebonden
De calçot is een echt streek- en seizoensproduct. Dit bolgewas, populair in het noordoosten van Spanje, komt eind oktober op de markt, met in het seizoensbegin vooral productie uit de Catalaanse provincies Lleida en Girona. De laatste calçots komen in april op de markt. "De pandemie heeft de handel even op stand-by gezet, maar nu heeft de calçot weer aangeknoopt met de groeiende trend van de laatste jaren", zo luidt het op Mercabarna. 

Een grote hoeveelheid van de calçot op Mercabarna betreft het gecertificeerde product uit Valls, gelegen in de provincie Tarragona. De telers in Valls voorzien voor dit jaar een opbrengst van 18 miljoen eenheden. Meer dan de helft daarvan zal worden gedistribueerd vanuit de centrale groothandelsmarkt in Barcelona. Een ander belangrijk herkomstgebied is de regio rond Barcelona (Baix Llobregat, en dan vooral Gavà, Maresme en Vallès Oriental).

Hoewel de calçotada, het Catalaans volksfeest ter ere van de calçot, de meest populaire en traditionele manier is om van deze beroemde bosui te genieten, wordt dit bolgewas ook steeds meer als seizoensgroente gebruikt in de keukens van consumenten en restaurants. Er zijn verschillende bereidingsvormen: in de oven, in de magnetron, in poffers en kroketten, enz. De toepassingen zijn dan ook talrijk: in roerbakgerechten, als zoete ui of als garnituur bij verschillende gerechten.

De vraag naar dit product is de afgelopen jaren sterk gestegen. "Calçots worden nu van maandag tot en met vrijdag op de markt gebracht", legt een groothandelaar uit. "De groenteboeren kopen het de hele week door, terwijl het jaren geleden alleen op bestelling met het oog op het weekend werd verkocht", vertelt hij.

"Sinds 2014 voeren we bij de Vereniging van Fruit- en Groentegroothandels van Barcelona (AGEM) samen met Mercabarna promotiecampagnes en richten we kinderworkshops in op de plaatselijke markten in de steden en dorpen. We zijn ook actief op social media om aandacht te schenken aan de verschillende toepassingen in de keuken, zodat de calçot bij de mensen thuis nog vaker op het bord zou komen als seizoensproduct", zegt een vertegenwoordiger van AGEM.

Voor meer informatie:
AGEM
Tel: +34 93 556 20 00
agem@agem.mercabarna.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven