Zwitsers morgen 40.000 ton extra aardappelen importeren

De Zwitserse regering verhoogt opnieuw het importcontingent voor aardappelen met in totaal 40.000 ton. Reden hiervoor is de slechte oogst in het afgelopen jaar vanwege moeilijke weersomstandigheden. De aardappelvoorraden die in bewaring liggen zijn 30 tot 40 procent kleiner dan in een normaal oogstjaar, zo is te lezen in een mededeling van het 'Bundesamt für Landwirtschaft' (BLW) van vrijdag. De aardappelbranche gaat ervan uit dat dit onvoldoende is om de vraag tot aan de volgende oogst te dekken.

40.000 ton aardappelen extra
Op aanvraag van Swisspatat, de brancheorganisatie van de Zwitserse aardappelindustrie, heeft het BLW de import van 20.000 ton extra consumptieaardappelen evenals 20.000 ton extra verwerkings-aardappelen binnen het tariefcontingent vanaf 1 juli 2022 toegestaan. Deze verhoging geldt voor de consumptieaardappelen van 1 maart tot en met 15 juli, en voor de verwerkingsaardappelen van 1 maart tot en met 30 juni.

Afgelopen jaar had de regering ook al het importcontingent voor aardappelen verhoogd, voor half mei tot en met juli met elk 5.000 ton, evenals voor half september tot en met december met 20.000 ton. Ook van februari tot en met juni 2020 was het contingent met 20.000 ton verhoogd als gevolg van de slechte kwaliteit van de aardappelen vanwege het weer. Volgens eerdere informatie van het BLW werden in de vijf jaar daarvoor al gemiddeld circa 14.800 ton aardappelen per jaar geïmporteerd.

Dat de regering de contingenten verhoogd heeft, is bij uitzondering zinvol, volgens fritesproducent Zweifel: "Anders zouden de aardappelen slechts nog voor enkele weken voldoende geweest zijn. Zodra we echter weer genoeg produceren moeten de contingenten stop worden gezet."

Voor meer informatie:
www.kartoffel.ch 
www.zweifel.ch 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven