Voorraadinventarisatie VTA

"Uienmarkt maakt een inhaalslag"

Uit de voorraadinventarisatie die VTA in de afgelopen weken onder haar leden heeft uitgevoerd kan worden geconcludeerd, dat de uienmarkt een inhaalslag heeft gemaakt ten opzichte van december. De vrije voorraad is inmiddels lager dan het langjarig gemiddelde, waarbij vooral bij de rode uien een flink gat is geslagen. 

Het volume wat afgeleverd is door de deelnemers aan de voorraadinventarisatie omvat circa 51% van de oogst. In absolute tonnen is er 13,3% meer afgeleverd dan vorig seizoen. Bij de rode uien ligt het percentage geleverd flink hoger dan in de afgelopen jaren. Hiervan is 68,3% afgeleverd, terwijl dit vorig seizoen op 53,5% lag. Bij de gele uien ligt het percentage wat afgeleverd is iets lager.


Absolute voorraad t.o.v. de geleverde tonnen

Totale voorraad
In absolute tonnen ligt er bij de deelnemers nog altijd ongeveer 13% meer voorraad dan het vorige seizoen. De absolute voorraad ligt weliswaar nog altijd 5,7% hoger dan het langjarig gemiddelde, maar de vrije voorraad ligt ondertussen 3,4% lager dan het langjarig gemiddelde (waarbij we het extreem droge teeltjaar 2018 buiten beschouwing laten). Een relatief groot deel van de voorraad is derhalve al verkocht. In december lag de vrije voorraad nog 13,6% hoger dan het langjarig gemiddelde.

Vooral bij de rode uien ligt de vrije voorraad laag. Bij de deelnemers aan de voorraadinventarisatie is nog slechts 22,9% van de oogst rode uien vrij. Bij de gele uien is dat nog 39,4%.

Goedlopende afzet
Alles bij elkaar moet er derhalve weliswaar nog een behoorlijk volume worden afgezet in de komende maanden, maar niettemin overheerst in de markt een positieve vaste stemming. Gelet op de exportcijfers kan tot en met week 4 in elk geval wel worden gesteld dat afzet in zijn geheel minder lijkt te stagneren dan vorig jaar, waarbij bovendien de afzet richting Polen een stevige bodem vormt.

Bron: VTA Nederland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven