Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hazera Seeds:

"Al met al twee zeer geslaagde uienmiddagen"

Hazera organiseerde deze week twee uienmiddagen om de kennis van de teelt te vergroten en goed voorbereid het nieuwe seizoen in te gaan. Op woensdag 16 februari was de gastheer bij Mts. Smit in Nieuwe Pekela en op donderdag 17 februari volgde hetzelfde programma bij Siebring Akkerbouw in Nieuw Dordrecht. 

De onderwerpen die tijdens deze uiendagen werden behandeld richtten zich vooral op de te verwachten uitdagingen voor het komende seizoen: nematodenbeheersing, de uienvlieg en ziekte- en plaagbeheersing.

Aaltjes en uienvlieg
Namens het HLB de Groene Vlieg sprak Egbert Schepel over de meest voorkomende schadelijke aaltjes op de zandgronden. Een gebiedsgerichte aanpak, want zowel op de zandgronden in Groningen als ook op zand/dalgronden in Drenthe zijn de nematoden in sterke mate aanwezig. Schade van nematoden zorgt voor opbrengstderving en verminderde kwaliteit. Kort stond hij stil bij de soorten aaltjes en de bestrijding daarvan. 

Vervolgens spraken Luuk Heling en Anne Kippers, beiden werkzaam bij het HLB De Groene Vlieg over de SIT (steriele insecten techniek). Een belangrijk onderwerp aangezien de beheersing van de uienvlieg van groot belang is voor de voortgang van de uienteelt in Nederland.
Anne verklaarde de werkwijze en de vermeerdering van de steriele vliegen en Luuk gaf o.a. een terugblik op het afgelopen seizoen. "We staan voor uitdagingen en het afgelopen jaar was de druk plaatselijk soms erg hoog, maar over het geheel genomen is de beheersing in het gebied aardig op peil. Voor het komende jaar staan er net als vorig jaar gebiedsuitbreidingen op het programma. Voor de beheersing van de uienvlieg is landelijke dekking cruciaal."

Ziekte- en plaagbeheersing
Op beide middagen sprak na de pauze Mark Ermers van Bayer Cropscience. Mark evalueerde het afgelopen seizoen. Hij stond stil bij de cyclus van de tripsen, de vermeerdering daarvan en ging ook in op de beste strategie om ze te bestrijden. Belangrijk daarbij is vooral de monitoring, de weersomstandigheden en de fase van de teelt.

Ook sprak Mark over de bodem gebonden ziekten en schimmelziekten op het blad. Hij gaf tips en handvaten voor het komende seizoen bij de bestrijding van Valse Meeldauw. Mark sloot zijn verhaal af met de toekomst van de gewasbescherming op korte termijn. Die ziet er in de nabije toekomst heel anders uit. De sector staat voor grote uitdagingen en het wordt steeds meer specialisten werk.

In zijn presentatie ging Mark ook in op de veranderingen in het toelatingen beleid. Het duurt heel lang voordat een actieve stof beschikbaar komt op de markt. Voorheen ging dat eenvoudiger dan dat het tegenwoordig gaat, omdat de testen van de stoffen steeds kritischer tegen het licht worden gehouden.

Veredeling
André Boot, uienspecialist bij Hazera sloot de presentaties af met een verhaal over de genetica van Hazera. Hij sprak over de manier van veredelen en wat de focuspunten in het veredelingsprogramma van Hazera zijn. Uiteraard kijkt Hazera naar weerbare rassen, rassen met betere ziekteresistenties (b.v. Fusarium en Valse Meeldauw). Dit is een lang proces en kan zomaar 15 jaar duren.

Hazera wil toekomstbestendige rassen veredelen, daarvoor zijn ze veel in gesprek met de sector. Wat is er nodig over 20 jaar, wat zijn de verwachtingen? Want een kwalitatief goed product moet de grens over om de Nederlandse exportpositie staande te houden.

Na afloop was er gelegenheid om na te praten en met elkaar van gedachten te wisselen onder het genot van een hapje en een drankje. "Al met al een zeer geslaagde en goed bezochte (+/- 120 man) fysieke bijeenkomsten. Dat laatste is niet onbelangrijk, het was fijn om elkaar weer in een 'boerenschuur' te ontmoeten", laat Hazera weten.

Voor meer informatie:
Hazera Seeds
Schanseind 27
4921 PM Made
Tel: +31 162 690 900‏
info@hazera.nl 
www.hazera.nl 

Publicatiedatum: