Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Blog Henri Ruis, X2 Ruis:

GlobalGAP Chain of Custody

"Afgelopen maanden is de aandacht voor GlobalGAP Chain of Custody (CoC) opvallend. Veel AGF-bedrijven die direct aan de retail leveren zijn hier inmiddels voor gecertificeerd. Echter, als in de database van GlobalGAP wordt gezocht, dan zie je daar slechts een beperkt aantal ten opzichte van de gehele AGF-sector in Nederland", zo stelt Henri Ruis, die zich met X2 Ruis Advies heeft gespecialiseerd in de AGF-sector en naast zijn roots in de fruitteelt bijna twintig jaar ervaring heeft in certificeringen rond kwaliteit en voedselveiligheid in de AGF-sector. Hij zet in deze bijdrage de ontwikkelingen op een rijtje.

Wat is de GlobalGAP CoC-standaard?
De GlobalGAP CoC-standaard stelt strikte eisen aan het omgaan met producten van gecertificeerde processen en voor de juiste scheiding en tracering van producten van gecertificeerde en niet-gecertificeerde processen van boerderij tot retailhandelaar. Dit voorkomt dat producten van GlobalGAP gecertificeerde productieprocessen niet worden vervangen of verdund met producten waarvan de processen niet zijn gecertificeerd, hetzij ten onrechte, hetzij voor economisch gewin (voedselfraude). De CoC-standaard zorgt er dus voor dat elk product met een GlobalGAP nummer of verkocht met een GlobalGAP certificeringsclaim echt afkomstig is van producenten die aan de voorwaarden van GlobalGAP voldoen.

Elk product dat wordt verkocht met de GlobalGAP claim, dat wil zeggen indien het GGN nummer of logo op het etiket of partijdocumenten staat, moet traceerbaar zijn van het teeltbedrijf tot de eindverbruiker. Hiervoor moet elk bedrijf in de toeleveringsketen gecertificeerd zijn volgens de CoC-standaard. De CoC-standaard zorgt voor een doorlopende keten waarin gecertificeerde producten identificeerbaar, gescheiden en traceerbaar zijn.

Als uw bedrijf producten ontvangt van een GlobalGAP gecertificeerde bron en deze als zodanig wil verkopen, heeft u vanaf 1 oktober 2022 de CoC-certificering nodig. Als u GlobalGAP producten inkoopt en deze verkoopt zonder vermelding van GGN nummer of logo, dan hoeft u zich niet te laten certificeren.

Voor meer informatie:
Henri Ruis
X2Ruis
06-51105368 
henri@x2ruis.nl
www.x2ruis.nl 

Publicatiedatum: