Erik van Vugt, Fresh World International:

"Onze collega's rijden af en aan naar de Oekraïense grens om hulp te bieden"

Tholen - In 1997 werd Fresh World International in Polen opgericht, als onderdeel van de Best Fresh Group. Dit jaar viert Fresh World International in Polen haar 25-jarig jubileum. Een situatie als dit moment heeft Erik van Vugt echter nog niet vaak meegemaakt. "Het is heel onwerkelijk, de grens van Oekraïne 200 kilometer hier vandaan. Er komen hier continu treinen aan met gewonden, vrouwen, kinderen en ouden van dagen, dat is heel heftig. Ik wil alle filmpjes die voorbij komen niet meer zien. Dit zijn traumatische ervaringen voor een complete generatie."

"De helft van ons personeelsbestand is van Oekraïense afkomst. Je probeert te doen wat je kunt. Zo zamelen we geld in, maar onze Oekraïense mensen rijden af en aan naar de grens om te kijken wat hun landgenoten nodig hebben. Ze inventariseren wat het hardste nodig is en dan proberen we dat aan te schaffen. Zo proberen we op onze manier ons steentje bij te dragen."

Eendracht
"In Polen was er altijd een tweekamp tussen mensen met anti-Europese gevoelens die ook ageerden tegen de vluchtelingen en de mensen die meer EU-minded waren. Van die tweedracht is nu niets meer over. Polen is nu één. Deze situatie heeft het belang van de Europese Unie in dit land enorm onderstreept", vervolgt de Nederlander in Polen, die ook retailklanten heeft in Oekraïne. "Vergeet niet dat Nederlanders een paar jaar terug bij het referendum tegen het associatieverdrag met Oekraïne hebben gestemd. In Nederland vergeet men dat snel, maar ik word er als Nederlander regelmatig aan herinnerd."

"Ook zakelijk staat de markt onder druk. De waarde van de Poolse Zloty is aan het dalen, zij het niet zo in die mate als de roebel, maar een 5% daling maakt in onze handel behoorlijk wat uit", vertelt Erik. Vanuit Zuid-Amerika krijgt hij nog weinig aanbod van handel die voor Rusland bestemd was aangeboden, wel signaleert hij meer aanbod vanuit Marokko. Nederlandse groenten verkoopt Fresh World niet al te veel. "We verkopen wel paprika's, maar richten ons met name op het overzeese fruit."

"Ongetwijfeld zullen er bij leveranciers buiten de EU andere wegen gevonden worden om Rusland toch te voorzien, maar ik verwacht dat leveranciers pas gaan leveren als ze het geld op hun rekening hebben. Maar de handel moet ook nog kunnen aankomen en veel rederijen hebben hun vaste lijnen geannuleerd."

Voor meer informatie:
Erik van Vugt
Fresh World Int. Sp. z o.o.
ul. Świerkowa 3A, Bronisze
05-850 Ożarów Mazowiecki
Polen
tel.: +48 22 33 76 200
info@freshworld.com.pl 
www.freshworld.com.pl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven