Het Filipijnse ministerie van Landbouw heeft € 1,6 mln uitgetrokken voor de ontwikkeling en ondersteuning van de uienteelt in het hele land. In een verklaring die vorige week werd vrijgegeven, zei het ministerie dat het de middelen zou gebruiken om plantgoed van rode en gele uienrassen aan te kopen, met inbegrip van biologische en conventionele meststoffen. Dit materiaal zal worden verdeeld onder uientelende provincies.

Secretaris William Dar zei dat het initiatief in het kader van het High-Value Crops Development Program (HVCDP) van het agentschap van start is gegaan nadat hij overleg had gepleegd met telers uit Nueve Ecija en Mindoro.

"De belangrijkste punten van zorg die door de telers naar voren zijn gebracht, zijn de dalende prijzen van plaatselijke uien als gevolg van de voortdurende toevloed van importuien, die goedkoper worden verkocht. De telersprijs van uien is in 2021 met € 0,10/kg gedaald," zei Dar, die eraan toevoegde dat de telers het ministerie ook vroegen om hen te helpen bij het op de markt brengen van hun producten en het opzetten van opslagfaciliteiten.

Hij legde uit dat het agentschap de kwestie van ruimte en opslag sinds 2018 heeft aangepakt en sindsdien de bouw van drie opslagstations heeft voltooid, ter waarde van € 0,4 mln elk.

"We moeten de teelt verder stimuleren, niet alleen voor uien en andere hoogwaardige gewassen, maar voor de hele tuinbouwsector, en we hebben een extra budget nodig om dat te doen," zei Dar.

Bron: mb.com.ph