Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hubertus Kreifelts, Kreifelts Agrar,

"De hoge energieprijzen zouden normaal problematisch geweest zijn"

Het uienseizoen van dit jaar bevindt zich momenteel in de tweede helft. Het opnieuw zaaien is op veel plaatsen al begonnen. Ondertussen worden er uien uit de koelcellen en langdurige bewaring geleverd. "De gestegen loon- en energiekosten hebben al een uitwerking op de uienmarkt", zegt Hubertus Kreifelts, mededirecteur van het gelijknamige agrarische bedrijf en uienhandelaar in Nordrhein-Westfalen.

De telersprijzen liggen momenteel op 16,00 euro per 100 kg, wat volgens Hubertus met het oog op de kostenstijgingen eerder te weinig is. "Een prijsverhoging naar 19-20 euro per 100 kg tot aan het einde van de maand zou wenselijk zijn. Dankzij een hoge opbrengst per hectare mogen we momenteel niet al te zeer klagen. Bij een normale opbrengst per hectare zou het actuele prijsniveau daarentegen problematischer geweest zijn." De netto oogst bij gele uien ligt dit jaar op 65-70 ton per hectare, normaal gesproken worden er per hectare 45-50 ton verkoopbare uien gerooid. 

Er werden overwegend kwalitatief hoogwaardige partijen in bewaring gelegd, waardoor er momenteel een ronduit stabiel aanbod uit bewaring van een goede kwaliteit ter beschikking staat. "We kunnen vermoedelijk tot in juni regionale gele uien aanbieden. Als experiment hebben we ook rode uien in bewaring gelegd. Door de slechte kwaliteit hebben we echter veel af moeten schrijven. De laatste partijen zullen we daarom hooguit half mei uit kunnen leveren."

Pakhuizen
Tot voor kort kocht de firma Kreifelts ook deels extra uien in die ter plaatse verpakt en aan de retail geleverd werden. Dat is vanwege de versnelde structuurverandering inmiddels vrijwel onmogelijk geworden. "De pakhuizen zijn in de afgelopen jaren snel veranderd en gecentraliseerd, waardoor we alleen nog maar grondstoffen aan de grotere verpakkers leveren en niet meer zelf uien verpakken. Wij c.q. de middelgrote bedrijven hebben daardoor een stuk toegevoegde waarde verloren."

Noodgedwongen uitbreiding van het portfolio
Passend bij de omstandigheden zoekt men naar nieuwe omzetpijlers en men probeert het portfolio bijpassend uit te breiden. Hubertus: "We hebben in het afgelopen jaar voor het eerst knoflook geteeld, dit vormt eveneens een interessante niche. De loonkosten zijn momenteel echter te hoog vergeleken bij het extra werk dat het product met zich meebrengt, omdat knoflook nu eenmaal schoongemaakt moet worden. Ook bij de uien proberen we het proces daarom aanzienlijk te mechaniseren, bijvoorbeeld door middel van optische sortering, waarbij de actuele prijssituatie eerder afschrikkend werkt."

Uitwerkingen van de graancrisis
In de afgelopen jaren kon het uienareaal in veel Duitse teeltgebieden, en daarmee ook in het westen, aanzienlijk uitgebreid worden. Door de actuele oorlogssituatie in Oekraïne en de exportstop bij graan die daarmee gepaard gaat, wordt ook de teelt van tarwe weer in overweging genomen door Duitse telers. "In de uienteelt zien we nog geen effecten van de actuele ontwikkeling, omdat het zaaien al in volle gang is. Het is echter niet uit te sluiten dat we in het komende jaar de eerste uitwerkingen zullen zien."

Foto's: Kreifelts Agrar

Voor meer informatie:
Hubertus Kreifelts
Kreifelts Zwiebeln
Burgweg 1
52391 Vettweiß, Duitsland
Tel: +49 171 83 32 32 0
franz.kreifelts@t-online.de  
www.kreifelts-zwiebeln.de  

Publicatiedatum: