Meststoffenproducent Rosier in zwaar weer

Meststoffenproducent Rosier, onder meer actief met vloeibare meststoffen voor in de glastuinbouw, heeft het financieel zwaar. De afgelopen dagen bracht het beursgenoteerde bedrijf met een vestiging in Nederland en België een tweetal communiqués naar buiten. De oorlog in Oekraïne treft het bedrijf. 

Rosier maakt melding van een 'aanzienlijke stijging' van grondstofprijzen en energiekosten. De verwachting is dat die kosten nog wel even blijven stijgen. Ook ontbreek het het bedrijf aan 'cruciale grondstoffen', zoals potas, voor haar activiteiten. Vanwege de Europese sancties zijn handelsbetrekkingen met leveranciers in Rusland en Wit-Rusland opgeschort. 18% van de bevoorradingen van Rosier kwamen uit beide landen in 2021. 

Verder meldt Rosier een 'sterk geslonken orderboek'. Leveringen van producten aan belangrijke Oekraïense klanten van het bedrijf kunnen niet worden voltooid en worden geblokkeerd. Het bedrijf vreest de komende maanden een verdere beperking van de activiteiten in Oekraïne. In 2021 haalde Rosier ongeveer 10% van haar omzet uit Oekraïne.

Reddingspakket
Momenteel evalueert Rosier de gevolgen van de recente ontwikkelingen op haar activiteiten. Rosier onderzoekt verschillende maatregelen om de huidige situatie aan te pakken, zoals het bekomen van een overbruggingskrediet om de korte termijn liquiditeitsbehoeften van Rosier te dekken, alternatieven te vinden voor Oekraïense en Russische klanten, en de operationele kosten te verlagen. Deze maatregelen zouden bovenop het reddingspakket komen dat op 9 februari 2022 al was aangekondigd. In dat reddingspakket was sprake van een kapitaalverhoging. Die is op 14 maart, tijdens een buitengewone algemene vergadering, uitgesteld zoals was voorgesteld

Voor meer informatie:
Rosier
www.rosier.eu/nl/  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven