AGF-kennis(sen)dag terug van twee jaar weggeweest

Tholen – Heel veel enthousiaste reacties op de AGF-kennis(sen)dag. Het netwerkevenement van de sector is terug van twee jaar weggeweest. Een hartelijk weerzien, hernieuwde kennismaking of juist een eerste kennismaking van en met branchegenoten rondom een vertrouwd programma waarbij het nuttige met het aangename werd verenigd. Hoewel corona een belangrijk gespreksonderwerp was, leek de pandemie verder weg dan ooit. Sommigen waren zo blij elkaar weer te zien dat volop schouderklopjes en knuffels werden uitgedeeld.


Impressie bezoekers AGF-kennis(sen)dag 2022

Klik hier voor de fotoreportage

De Kennis(sen)dag vond plaats in het nieuwe Experience Center van Van Gelder in Ridderkerk dat speciaal is neergezet om de oneindige mogelijkheden van aardappelen, groenten en fruit te kunnen tonen. Gerrit van Gelder trapte het event af met een welkomstwoord. Hij vertelde dat Van Gelder weer terug is op de plek waar het in 1953 allemaal begon voor het familiebedrijf. Rond 2013 kwam het besef dat er zonder ingrijpende veranderingen een einde zou komen aan de groei van het familiebedrijf. Er werd besloten om fors te investeren in de toekomst door hun bedrijfsprocessen zoveel mogelijk te automatiseren en te verduurzamen.


Gerrit van Gelder tijdens het welkomswoord

De verhuizing naar het nieuwe gebouw in 2019 viel samen met de eerste horecalockdown door corona. Een enorme strop voor het bedrijf, maar inmiddels is het bedrijf weer volop operationeel en kijkt vooral naar de toekomst. Met het Experience Center wil Van Gelder de branche vooruit helpen. “Het Experience Center is de 'place to be' voor de branche om geïnspireerd te raken om meer AGF op de kaart te zetten.” Bezoekers die een plekje in de rondleiding hadden bemachtigd konden een kijkje nemen doorheen het pand van Van Gelder.


Najib Amhali houdt enorm veel van appels, zo vertelde hij.

Vervolgens kreeg Najib Amhali de lachers op zijn hand. Hij gaf een inkijkje in zijn jeugd waar appels een traktatie waren, gewone sla op het menu stond, maar verder niet veel geld was voor gezonde voeding. Ook hield hij de branche een spiegel voor, die vooral blijkt te bestaan uit blanke witte mannen. Gelukkig waren er toch een aantal vrouwen en bezoekers met een migratieachtergrond aanwezig. “Jullie doen je best”, zei Amhali. Zijn jongste zoon heeft ambities om boer of teler te worden en dat moedigt hij van harte aan.

De laatste spreker was Stephan Schneider die met het keurmerk CO2 Correct een transparante en eenvoudige oplossing biedt voor de gecompliceerde duurzaamheidsdiscussie in de sector. Net als dat je je vliegreis kunt compenseren voor de CO2-uitstoot die je daarmee veroorzaakt, kun je via CO2 Correct de CO2 van de handelsstroom van je product compenseren. Organisaties die iets aan hun carbon footprint willen doen, kunnen lid worden van CO₂ Correct. Elk lid vult een korte excelsheet in met informatie over de producten die ze willen compenseren. CO₂ Correct berekent binnen enkele dagen de te compenseren footprint en geeft ook een compensatieprijs per kilogram groenten of fruit. Dit kan vervolgens als CO₂ -gecompenseerd worden verkocht onder het CO₂ Correct label of een eigen (private) label, legde Stephan uit.  


Stephan Schneider

Na de lezingen werd traditioneel het stamppotbuffet geserveerd dat met een borrel en hapjes werd aangevuld, zodat er veel gelegenheid was om te netwerken. Op weg naar huis kregen alle bezoekers een goodybag mee.

Klik hier voor de fotoreportage


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven