"De prijs van Yunnan-uien gaat omhoog in plaats van omlaag"

Hoewel de in Yunnan genoteerde hoeveelheid uien geleidelijk toeneemt, stijgen de uienprijzen ten gevolge van factoren zoals verminderde teelt, preventie en bestrijding van de epidemie, stijgende kosten voor vervoer over land en de sluiting van de handel in gekoelde uien, waardoor sommige exporteurs hun exportplannen hebben moeten uitstellen. Onlangs vertelde de heer Wang, een uienexporteur in Shandong, aan Global Fruits and Vegetables over de recente binnenlandse uienafzet en -export uit Yunnan.

De handel in bewaaruien in Shandong en Gansu en andere teeltgebieden loopt ten einde en de prijs van de resterende gele uien in de koelhuizen stijgt. Momenteel worden alleen uien in Yunnan geoogst, waar op de markt veel vraag naar is. "De uienoogst in de teeltgebieden van Yunnan heeft dit seizoen vertraging opgelopen. In het verleden waren de uien tegen half maart in bulk beschikbaar, maar dit seizoen waren ze pas tegen eind maart in grote hoeveelheden beschikbaar," zei Wang.

"Wat de prijzen betreft, is de totale uienopbrengst in Yunnan verminderd door het slechte weer aan het begin van het seizoen en zijn de prijzen hoger. Momenteel bedraagt de prijs van paarse en rode uien buiten het pakhuis boven de 80 mm specificaties € 0,29/kg, en de prijs van gele uien ligt rond de € 0,41/kg."

"De binnenlandse afzet van alle soorten groenten ziet de prijzen stijgen door verschillende factoren, zoals door de vroege sneeuwval en maatregelen rond de epidemie. In vergelijking met andere soorten groenten stegen de uienprijzen minder en de lage prijzen stimuleerden de eindvraag en versnelden de binnenlandse afzet."

Wat de export betreft, is het grootste probleem waarmee de exporteurs nu worden geconfronteerd, dat verse uien te duur zijn. Wang: "De normale fabrieksprijs voor geschilde verse uien bedraagt €315/ton, terwijl de huidige prijs oploopt tot € 721/ton. De hoge prijzen zijn in de eerste plaats te wijten aan de verminderde teelt en in de tweede plaats aan de bestrijding van de epidemie, waardoor vele delen van het teeltgebied gesloten zijn en de ongemakken voor de oogst, de bewerking en de logistiek hun weerslag hebben gehad op de prijzen. Opnieuw hebben de hogere olieprijzen geleid tot hogere vrachtkosten, wat indirect van invloed is op de prijzen."

Hoewel de uienteelt in Yunnan klein is, zijn er in andere teeltgebieden geen verse uien in dezelfde periode beschikbaar, zodat de vraag op de markt groot is. Uien uit Yunnan worden hoofdzakelijk geëxporteerd naar Zuid-Korea, Japan en delen van Zuidoost-Azië. "We hadden gedacht dat de prijs zou dalen nadat het grootste deel van de uien eind maart op de markt was gekomen, klaar om eind maart te beginnen met de voorbereiding van exportorders. Maar nu is de prijs omhoog gegaan en moeten we onze exportplannen uitstellen." 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven