Martien Weeda, Het Aardappelpakhuis Dordrecht:

“Nuchtere mensen komen altijd weer terug voor de aardappel”

Tholen - Corona bleek een gouden tijd voor aardappelen, dat merkte ook Martien Weeda van Het Aardappelpakhuis in Dordrecht. De laatste weken is de verkoop minder, maar de nuchtere mensen komen terug. Dat weet hij zeker. Aardappelen zijn goedkoop en voedzaam. Martien: “Mensen hebben wel 15 euro over voor een bos bloemen die ze een week later weggooien, maar een zak aardappelen van 10 kilo voor 8 euro waar ze een week van eten vinden ze te duur. Dat is toch vreemd?”


Martien Weeda

Hij verwacht dat door de oplopende inflatie en energieprijzen mensen binnenkort weer meer aardappelen gaan eten. Ook wacht hij met smart op de nieuwe aardappelen, want daar zijn de echte aardappeleters wel aan toe. “Helaas zijn de Malta’s dit jaar laat. Hopelijk komen die toch nog op tijd voor de feestdagen. Ik heb telers in de Hoekse Waard al zien poten, dat is vroeg dit jaar. De eerste nieuwe Nederlandse aardappelen kunnen er dan misschien al voor Pinksteren zijn. Dan zet ik een mooie advertentie en kunnen we mooi ‘scheren’”, vertelt Martien, doelend op het feit dat dan goede prijzen en verkopen te maken zijn. “Rond de feestdagen eten de mensen graag lekker en mag er aan eten wat extra uitgegeven worden.”

Het Aardappelpakhuis is een franchiseformule van Aardappelhandel Verkerk. Die van Martien in Dordrecht is een van de 7 winkels, daarnaast zijn ze op 8 markten of standplaatsen te vinden. Aardappelen worden los en ongewassen verkocht en komen rechtstreeks van de teler. Alleen de Nicola’s zijn gewassen, want de consument kent ze niet anders dan ‘schoon’.

Nederlandse klanten komen nog echt op smaak kopen, vertelt Martien. Frieslanders, eigenheimers en bildtstar zijn het meest populair. Klanten met een migratieachtergrond letten minder op smaak. Die koken vaak met veel kruiden of gebruiken saus over de aardappelen, weet Martien. De grote frietbonken zijn populair bij iedere consument. Naast aardappelen zitten ook uien, knoflook en eieren standaard in het assortiment van Het Aardappelpakhuis Dordrecht.

De winkel heeft een ouderwetse authentieke uitstraling met gratis parkeergelegenheid voor de deur en biedt de beste kwaliteit voor een zo laag mogelijke prijs en service. “Keep it simpel, want goed is goed”, is het devies van Martien. Toch probeert hij wel nieuwe dingen uit. “We hebben aardappelen uit de koeling geprobeerd, maar dat liep helemaal niet. Nu hebben we een assortiment met gedroogde bonen en dat loop wel goed. Ik denk dat daar meer uit te halen valt. Ook zijn we pakketophaal en -retourpunt voor DHL en DPD. Daardoor komen er meer jongeren en ook ontdekken de Poolse mensen ons.”

Martien staat al 15 jaar in de winkel en vergeleken met vroeger zijn de volumes die hij verkoopt een stuk minder. Dat baart hem geen zorgen, want de hogere kiloprijzen compenseren dat. “Ik maak net zoveel omzet als vroeger, misschien wel makkelijker ook. Ik verwacht dat we over een aantal jaar hetzelfde krijgen als wat je nu al in Denemarken en Zweden ziet. Daar verkopen ze 3 of 4 stuks aardappelen voor 2,50. Mooi toch?!”, besluit Martien lachend.

Voor meer informatie:
Martien Weeda
Het Aardappelpakhuis Dordrecht
Amalia van Solmstraat 53
3314 LD Dordrecht
Tel.: +31 (0)78 6132084
martienweeda@hotmail.com 
www.aardappelpakhuis.nl 

Peter Verkerk
Aardappelhandel Verkerk bv
Mijlweg 67
3295 KG  's-Gravendeel
Tel.: +31 (0)6 30 14 23 82
peter@aardappelhandel.nl 
www.aardappelhandel.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven