Spaanse knoflookexport heeft het moeilijk door logistieke problemen in de havens

De Spaanse knoflookexport heeft het moeilijk door logistieke problemen. Die waren er al als gevolg van de pandemie, maar zijn nu nog erger sinds Rusland Oekraïne is binnengevallen.

"We hebben ernstige problemen in de Europese havens voor de verzending van onze knoflook. De impact op onze sector is groot", zegt Luis Fernando Rubio, directeur van de Nationale Vereniging van Knoflooktelers en -handelaren (ANPCA). "60% van de Spaanse knoflook wordt geëxporteerd."

"Ook de staking van de vervoerders in Spanje van de afgelopen weken heeft ons pijn gedaan, maar daar hebben we nog het beste van gemaakt. De situatie is veel erger in de havens, waar men nog druk bezig is met de vele containers en goederen die niet naar Rusland worden verscheept. In Valencia worden zelfs geen containers meer toegelaten voor verzending. De oorlog heeft de gebrekkige logistieke situatie nu nog verslechterd", legt Luis Fernando Rubio uit.

"Er is geen tekort aan knoflook op de markt, maar de complicaties om de goederen op bestemming te krijgen, zijn enorm", stelt hij.

Het ANPCA heeft een brief naar de Europese Commissie gestuurd waarin de situatie wordt beschreven waar de hele Europese knoflooksector onder gebukt gaat. De vereniging heeft het probleem ook aangekaart bij het Spaanse ministerie van Industrie, Handel en Toerisme. De Spaans-Frans-Italiaanse Gemengde Knoflookcommissie komt deze week bijeen om de situatie en het volgende knoflookseizoen te analyseren.

Areaal in Spanje neemt licht toe, hoewel het in Andalusië afneemt
De voorspelde lichte areaaltoename lijkt uit te komen in Spanje. Maar de droogte in de Andalusische teeltgebieden en de maatregelen om die het hoofd te bieden hebben geleid tot een gedeeltelijke verplaatsing van de teelt naar Castilla-La Mancha. De afname van het areaal in Andalusië is opmerkelijk, terwijl het teeltoppervlak in Castilla-La Mancha toeneemt. Ook aan de trend van de laatste jaren naar meer knoflook van het Spring-ras en minder paarse knoflook lijkt een einde te zijn gekomen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven