Russische regeringsambtenaren hebben aangekondigd dat de regering de beperkingen op de invoer van een aantal groenten en fruit uit Turkije zal opheffen. In een verklaring van de Federale Dienst voor Toezicht op de Rechten van de Consument en het Menselijk Welzijn (Rospotrebnadzor) zei het land dat het de beperkingen op de invoer van in Turkije geteelde paprika's, granaatappels, druiven, sinaasappelen en grapefruit zal opheffen.

Het besluit volgt op een "grondig onderzoek.... naar de levering van hoogwaardige en veilige groente- en fruitproducten aan de Russische markt", aldus de instelling, waarbij "geen overschrijding van de maximaal toelaatbare niveaus van schadelijke stoffen" werd geconstateerd.

Al een aantal jaren heeft Rusland met tussenpozen de invoer van groenten en fruit uit Turkije verboden of beperkt, onder verwijzing naar de MRL-gehalten. Deze maatregel heeft een enorm effect gehad op de Turkse economie: volgens officiƫle gegevens stond Turkije in januari 2022 met 4,25 miljard euro bovenaan de lijst van Russische importlanden.

Onlangs nog, in februari, zei het Russische persbureau Interfax dat het land het tomatenimportquotum uit Turkije, dat momenteel 300.000 ton bedraagt, kan verhogen tot 350.000 ton. Vertegenwoordigers van de Turkse sector pleiten al geruime tijd voor een volledige opheffing van het contingent. Turkije genereerde in 2021 ruim 336 miljoen euro aan inkomsten uit de export van 623.000 ton tomaten. Ongeveer de helft van de genoemde export ging naar Rusland.

Bron: ahvalnews.com