De uitvoer van uien naar Sri Lanka en Bangladesh is vertraagd als gevolg van de huidige financiƫle crisis in Sri Lanka en de maatregelen die de regering van Bangladesh heeft genomen om de lokale productie aan te moedigen naast het opleggen van een belasting op ingevoerde uien. Bangladesh is de grootste importeur van uien uit India, gevolgd door Sri Lanka.

Exporteurs uit Nashik, de grootste uienteeltregio van het land, beweren dat de uitvoer naar Sri Lanka is verminderd als gevolg van een betalingsachterstand. De eilandnatie bevindt zich in de greep van haar pijnlijkste economische neergang sinds de onafhankelijkheid in 1948, met ernstige tekorten aan essentiƫle goederen en regelmatige stroomonderbrekingen.

Volgens de exporteurs is de totale uitvoer naar Sri Lanka en Bangladesh gedaald van 4.000-5.000 ton per week tot 1.500 ton per week.

Bangladesh moedigt ondertussen de lokale uienteelt aan en heeft ook een invoerbelasting opgelegd. Deze stap werd genomen nadat veelvuldige uitvoerverboden door de Indiase regering leidden tot een stijging van de uienprijzen op de lokale markten van Bangladesh. Bangladesh moet elk jaar 0,8 tot 1 miljoen ton uien invoeren, waarvan het grootste deel uit India komt.

Bron: financialexpress.com