Aanvragen invoercertificaten knoflook eerste deelperiode 2022/2023

Aanvragen voor invoercertificaten voor verse of gekoelde knoflook met GN-code 0703 20 00 kunnen van 2 tot en met 6 mei voor 13.00 uur worden ingediend. In de Europese Unie wordt bij invoer van dit product een verlaagde invoerheffing van 9,6% ad-valorem betaald. Dit is het bedrag dat word betaald over de waarde van de zending. 

Voorwaarden
Voor het aanvragen van invoercertificaten gelden voorwaarden. Het bedrijf moet in Nederland gevestigd zijn en voor btw-doeleinden in Nederland geregistreerd zijn. De andere voorwaarden kunnen worden gelezen op de website van de RVO.

Beschikbare hoeveelheid en zekerheidstelling
Voor de 1e deelperiode van 1 juni tot en met 31 augustus 2022 zijn de volgende hoeveelheden knoflook beschikbaar:

Bij aanvraag van een invoercertificaat, wordt ook de zekerheid gesteld van €6 per 100 kilogram. De zekerheid moet uiterlijk op de laatste dag van inschrijving bij de RVO binnen zijn.

Aanvragen
De invoercertificaten moeten digitaal worden aangevraagd via 'Knoflook invoeren'. Dit kan op werkdagen tussen 2 en 6 mei 2022, voor 13:00 uur. Bevrijdingsdag (5 mei) is een officiële feestdag, waarop geen aanvraag kan worden gedaan. Op 'Invoercertificaat aanvragen' leest u wat u nodig heeft voor uw aanvraag.

Is er na de aanvraagperiode nog knoflook over? Dan mag men de eerste 7 dagen van de volgende maand opnieuw aanvragen. Voor Chinese knoflook is men wel gebonden aan een referentie-hoeveelheid. Als er voor de eerste deelperiode al 25,70 % van de referentiehoeveelheid is aangevraagd, mag er voor de volgende deelperiode niet worden aangevraagd. Dit geldt ook als er nog een hoeveelheid knoflook over is. Pas voor een nieuwe deelperiode mag er dan weer worden aangevraagd.

Voor knoflook uit andere landen (09.4287) mag men elke maand aanvragen zolang er nog hoeveelheid beschikbaar is. De beschikbare hoeveelheid kan worden aangevraagd.

Geldigheid certificaat
De certificaten die men aanvraagt zijn geldig vanaf 1 juni 2022. Voor Chinese knoflook zijn de certificaten geldig tot en met 31 mei 2023. Voor andere knoflook zijn de certificaten geldig tot en met 30 september 2022.

Toewijzing
Rond 21 mei 2022 publiceert de Europese Commissie (EC) de toewijzingen. Deze zijn te vinden op de openbare website van de EC. Selecteer eerst importquota. Kies dan via de bladwijzers een taal, het jaar, de sector en het contingent. De EC noemt hier ook de beschikbare hoeveelheid voor de volgende aanvraagperiode. 

Na uw invoer
Het certificaat moet binnen 60 dagen na de laatste dag van geldigheid terug zijn bij:

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Team in- en uitvoer van afdeling IMM
Prinses Beatrixlaan 2
2595 AL Den Haag
Postbus 93119
2509 AC Den Haag

Bron: RVO


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven