Vraag om eventuele schade aan Uireka te laten weten

Onderzoek naar beheersing van gewasschade door stengelaaltjes

De schade door het stengelaaltje Ditylenchus dipsaci neemt de laatste jaren in ui, aardappel en suikerbiet sterk toe. Helaas is er voor een adequaat beheersingsadvies onvoldoende basale kennis over dit aaltje beschikbaar. In verschillende onderzoeken, waaronder het Uireka-project Stengelaaltjes, wordt hard gewerkt hier verandering in aan te brengen.

Daarvoor is inzicht nodig in de diversiteit van besmettingen met dit aaltje. Om deze diversiteit tussen gewassen en percelen in kaart te brengen, zijn onderzoekers ook komend seizoen op zoek naar percelen met gewasschade door stengelaaltjes. "Hoewel we weten dat bedrijfshygiëne helpt, weten we ook dat besmettingen lang niet altijd te voorkomen zijn. Besmettingen kunnen zelfs persistent in een perceel aanwezig zijn (en soms opspelen). Heb daarom geen schroom een melding te doen", zo meldt Uireka in haar nieuwsbrief.

Om uiteindelijk hopelijk tot een adequaat beheersingsadvies te komen hebben zij zeker 50 verschillende populaties nodig. Positief is dat ze inmiddels bijna de helft hebben, maar de andere helft is dus nog hard nodig.

Telers kunnen zichtbare stengelaaltjesaantasting op het perceel doorgeven aan Anja Kombrink of Egbert Schepel van HLB: 0593 582828. De informatie wordt vertrouwelijk behandeld.

Bron: Uireka


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.