Jan Franje, Franje Onions:

"Uienexport deze week in één keer stilgevallen"

Tholen - "Heel het uienseizoen verloopt al bijzonder, maar ook dit is weer een heel bijzondere week. Deze week is de handel in één keer helemaal stilgevallen. Bij ons, maar ook bij de concullega's die ik spreek. Het werd eerst aan feestdagen toegeschreven, maar inmiddels houdt het maar aan", vertelt Jan Franje van Franje Onions. 

"Tegelijkertijd vliegen de prijzen bij de boer omhoog, maar de verkoop is echt nihil. Vorige week was de verkoop voor mijn gevoel nog redelijk breed. Veel bestemmingen deden mee, zo ging er ook nog wel wat naar Afrika, maar het is net overal te weinig. Alleen Polen blijft volle bak aan het veldgewas trekken en dat houdt de onderkant van de markt hoog. Dat maakt het voor de sorteerders momenteel erg lastig", constateert Jan.

"De baalprijs ligt voor de middelsortering rond de 18/19 cent, de grove worden voor 20 cent verkocht en de supers - waar er niet veel meer van zijn - worden voor een niveau rond de 24/25 cent verkocht. Ik ben erg benieuwd wat het staartje van het seizoen brengt. We zouden nog wel een week of zes moeten doorgaan. Wanneer er een goede export is, vinden die uien wel een plekje, maar als de export echt stilvalt hebben we een probleem."Ook de bio-uien onttrekken zich niet aan de malaise. "Er is bijna geen handel in bio-uien op het moment. Iedereen dacht dat de prijzen na de slechte oogst skyhigh zouden gaan, maar ik krijg van alle kanten bio-uien aangeboden", zegt Jan.

"En voor het nieuwe seizoen vormt de droogte momenteel een groot probleem, zeker op de zwaardere gronden. Ook de plantuien laten een heel wisselend beeld zien. Zeker waar er niet beregend kan worden, zijn de problemen groot, maar zelfs waar er beregend kan worden is de stand van het gewas erg wisselend."

Voor meer informatie:
Jan Franje
Franje Onions
Gawege 10
4414 NB Waarde
+31 (0)113 501658
info@franjeonions.nl      
www.franjeonions.nl    


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven