Indiase uientelers hebben er bij de National Agricultural Co-operative Marketing Federation of India (Nafed) op aangedrongen uien aan te kopen tegen een prijs van Rs 30 per kg, omgerekend € 0,37 per kg. De Nafed heeft als doel 250.000 ton uien aan te kopen om een buffervoorraad aan te leggen voor de federale regering en het agentschap is reeds begonnen met het inkoopproces.

Bharat Dighole, voorzitter van de uientelersvereniging van de deelstaat Maharashtra, zei dat de kosten voor het telen van uien zijn gestegen tot Rs 20 per kg als gevolg van de stijging van de prijzen van zaden, meststoffen en andere landbouwactiviteiten.

Hij zei: "De Nafed is begonnen uien van APMC's te kopen, maar betaalt slechts Rs 12 voor elke kg. In het belang van de telers willen wij dus dat Nafed de uien rechtstreeks van de telers betrekt via veilingen op APMC's tegen een prijs van Rs 30 per kg."

Ook vorig jaar heeft Nafed 200.000 ton uien gekocht van de groothandelsmarkten in het hele land, maar meer dan 90% van de productie werd gekocht in Maharashtra. Het centrum heeft de afgelopen jaren een buffervoorraad uien aangelegd om de groothandelsprijs van uien te stabiliseren en schaarste op te vangen die tussen juli en september zou kunnen ontstaan.

Bron: timesofindia.indiatimes.com