Start-up Flikweert verovert markt met aardappelsorteermachine

Flikweert Vision Technologies ontwikkelt praktische oplossingen voor de agrarische sector. De broers Martijn en Stefan Flikweert en hun neef Lars doken direct na hun afstuderen in het diepe. Ze besloten een aardappelsorteermachine te ontwikkelen. Sindsdien groeit het bedrijf snel. Subsidiefocus helpt om die groei in goede banen te leiden.Camerabeelden en computer

Martijn en Lars Flikweert hadden in 2019 allebei net hun opleiding afgerond. Zin om aan een ‘echte’ baan te beginnen was er nog niet. Wel wilden ze graag iets verzinnen voor de agrarische sector. Martijn Flikweert: "Lars en ik hebben van huis uit een agrarische achtergrond. Daarnaast waren we getriggerd door onze studies. Lars had in Wageningen geleerd wat je allemaal kunt doen met camerabeelden en een computer. Daar zijn we mee aan de slag gegaan. Een teler uit de buurt had een sorteermachine staan voor zijn spruiten. Die mochten we gebruiken om wat testen te doen." Hoewel dat op zich goed verliep, kwamen Martijn en Lars er al snel achter dat het sorteren van spruiten niet veel perspectief bood. Ze besloten een switch te maken naar aardappelen en toen ook Stefan, de broer van Martijn en werktuigbouwkundige, zich aansloot gingen de ontwikkelingen snel. Sinds 2021 is de Quality Grader op de markt: een sorteermachine op basis van kunstmatige intelligentie die de kwaliteit van aardappels beoordeelt. In het eerste jaar verkochten ze er direct twaalf.

Besparing handwerk
Met de Quality Grader heeft Flikweert Vision Technologies een gat in de markt gevonden. Martijn: "Er bestaan machines die op grootte én kwaliteit sorteren. Maar veel agrariërs hebben al een maatsorteerder staan. Die willen ze niet vervangen. Wij hebben nu een losse machine ontwikkeld, waarmee ze de arbeidsintensieve kwaliteitscontrole kunnen terugdringen." In de Quality Grader gaan de aardappelen over een rollerbaan, waarbij ze vijf keer aan een camera gepresenteerd worden. De machine controleert op beschadigingen, groeischeuren en vormfouten en werpt de aardappelen die niet voldoen aan de ingestelde grenswaarden uit. Het scheelt telers veel handwerk. En dat is belangrijk, zeker in de huidige krappe arbeidsmarkt.

Waardevolle sparringpartner
Sinds 2020 maakt Flikweert Vision Technologies gebruik van de diensten van ABAB. De onstuimige groei van het bedrijf maakt dat er veel vragen voorbijkomen. Want wat voor afspraken maak je bijvoorbeeld met een dealer die je machines verkoopt? Hoe zien de contracten van nieuw aan te nemen personeel eruit? En wat moet je allemaal regelen als je gaat exporteren? Martijn heeft regelmatig contact met relatiemanager Paul Nieuwenhuize van ABAB. "Het is fijn een goede sparringpartner te hebben. We bellen regelmatig even om te overleggen. En als Paul het antwoord niet heeft, brengt hij ons in contact met de juiste persoon. Het is prettig dat ABAB veel kennis in huis heeft."

Afnemers over de streep
Naast de fiscale, personele en internationale vraagstukken heeft Flikweert Vision Technologies ook behoefte aan ondersteuning op subsidievlak. En die expertise is afkomstig van Subsidiefocus, een dochteronderneming van ABAB. Stijn Brouwers, consultant innovatie bij Subsidiefocus, vraagt sinds 2021 de WBSO aan voor de startup. Daarnaast heeft hij ervoor gezorgd dat afnemers van de Quality Grader Milieu-investeringsaftrek kunnen aanvragen als zij een machine aanschaffen. Iets wat fiscaal veel voordeel oplevert en potentiele kopers dus over de streep kan trekken. Martijn legt uit: "De Quality Grader voldeed officieel niet aan de eisen die de overheid stelt om gebruik te maken van deze regeling. De MIA was wel van toepassing op optische sorteermachines, maar dat gold alleen als zo’n machine ook voor maatsortering zorgt. Stijn heeft voor ons contact gezocht met RVO en dat heeft geholpen. Als een teler nu kan aantonen dat hij al een maatsorteermachine heeft staan, mag hij MIA aanvragen voor onze machine. Heel belangrijk, want zo wordt het voor ons makkelijker machines af te zetten."

Martijn, Lars en Stefan Flikweert zijn drie heel ambitieuze ondernemers. Dit jaar hopen ze 25 machines te bouwen, op tijd voor het oogstseizoen dat in oktober start. Daarnaast zijn ze ook al testen aan het doen met het sorteren van andere gewassen. De samenwerking die drie jaar geleden vers van de universiteit ontstond, bevalt het drietal nog uitstekend. Martijn: "We hebben allemaal ons eigen vakgebied. Lars is verantwoordelijk voor de software die we gebruiken, Stefan voor de ontwikkeling en bouw van onze machines en ik richt me meer op de verkoop. In de praktijk werkt dat heel goed."

Bron: Subsidiefocus

Voor meer informatie:
Flikweert Vision Technologies
Oude Nieuwlandseweg 7
4305 NE Ouwerkerk
Mob: 06-15694517
info@flikweertvision.nl 


Stijn Brouwers
Subsidiefocus
Mob: 06-82527362
E-mail


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.