Uienmarkten zien regionalisatie

"Voor het eerst in mijn carrière zie ik de markten regionaliseren op een manier die ik nog nooit eerder heb gezien." Dat zegt Shay Myers van Owyhee Produce over de huidige toestand van de uienmarkt. "In het verleden werden uien uit het noordwesten in deze tijd van het jaar tegen lagere prijzen op de markt gebracht dan uien uit Californië en vooral dan uien uit New Mexico en Texas," zegt hij. "Ongeacht waar je gevestigd bent, met uitzondering van Georgia, leveren Texas, Californië, Washington en Oregon uien voor ongeveer dezelfde prijs."

Myers merkt op dat de noordwestelijke verladers in Washington en Oregon momenteel opslaggewassen leveren aan voornamelijk de noordwestelijke regio, terwijl de zuidwestelijke verladers vanuit Californië vooral leveren aan het zuidwesten. "De zuidelijke verladers in Texas en Mexico leveren met name aan het zuiden en zuidoosten. Georgia lijkt een aanzienlijk deel van het noordoosten te bestrijken en iedereen verlaadt naar de staten in het midwesten," zegt Myers. "Nu de vrachtprijzen zo stijgen hebben we deze regio's in compartimenten verdeeld."

Het effect op de prijzen
Op zijn beurt weerspiegelt zich dat in de prijzen. "Traditioneel zie je dat de prijzen voor uien uit Washington in het noordwesten € 1,88 tot € 2,83 lager liggen dan de prijzen in Californië, omdat het om nieuwe oogst gaat. Het zou ook € 2,83 minder zijn dan Texas. Maar vanwege het vrachtvervoer kost een gele jumbo-ui tussen € 14,17 en € 15,11 of hij nu uit Washington of Texas komt. Het laat zien welke invloed de brandstofkosten op het vrachtvervoer hebben en wat dat met de markt doet," zegt Myers. Hij merkt wel op dat Georgia een duidelijk vrachtvoordeel heeft bij de bevoorrading van het noordoosten en €0,94 en € 1,88 meer krijgt dan de rest van de groeiende districten.

Myers merkt op dat de prijzen momenteel over het algemeen € 14,17 en € 15,11 (jumbo gele) bedragen; € 12,28 en € 13,22 (medium gele); €18,89-€23,61 (rode, waarvan het aanbod nog steeds zeer beperkt is).

Wat de prijzen betreft is dit waarschijnlijk de laagste markt van nu tot half augustus, gezien de kleinere voorraden in regio's als New Mexico en de San Joaquin Valley in Californië.

En gezien de moeilijke omstandigheden in het noordwesten, met temperaturen die 10 tot 12 graden onder normaal liggen, loopt die oogst achter, wat ook de reden is waarom deze prijzen kunnen aanhouden.

"Er zal heel weinig druk vanuit het noordwesten komen, zelfs met een zeer goede oogst daar. We kunnen zelfs een beetje laat zijn en pas aan het eind van augustus of het begin van september met grote hoeveelheden komen," zegt Myers. "Deze markt zal sterk zijn tot Idaho-Oregon op gang komt. En zelfs dan is de kans groot dat de hoge prijzen tot ver in de herfst zullen aanhouden."

Voor meer informatie:
Shay Myers
Owyhee Produce
Tel.: +1 541 610 0410
shay@owyheeproduce.com   
www.owyheeproduce.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven