Aardappelmarktrapport week 20:

'Aanvoer vroege aardappelen vanuit Italië en Cyprus op Duitse markt neemt toe'

Er waren nog altijd vrij veel consumptieaardappelen van de oude oogst uit Duitsland beschikbaar. Sommige rassen verloren ondertussen aan betekenis. Franse aardappelen vulden het aanbod aan, en de handel verliep alles bij elkaar zeer rustig met dezelfde prijzen als vorige week. In de categorie vroege aardappelen nam de aanvoer vanuit Italië en Cyprus toe. Deze aardappelen, die naar verhouding eerder duur waren vergeleken bij het Duitse aanbod, genereerden echter niet altijd voldoende vraag. Zo kwam de retail niet altijd om prijsverlagingen heen. Vooral de Italiaanse aardappelen werden op sommige plaatsen goedkoper, meldt de BLE.

Bron: BLE, marktobservatie

Rheinland-Pfalz: Preise im Wesentlichen fest
Volgens de Landwirtschaftskammer Rheinland-Pfalz stuurt de retail aan op de omschakeling naar vroege importaardappelen. Naast vroege aardappelen uit Egypte en Israël verschenen nu ook Spaanse vroege aardappelen in het assortiment. Aardappelen van de oude oogst worden nu tegen het einde van het seizoen nogmaals tegen aanbiedingsprijzen aangeboden of zijn op sommige plaatsen ook al helemaal uit het assortiment verdwenen. Ook in de huisverkoop zijn de magazijnen inmiddels geruimd. De eerste 'Pfälzer Frühe' met losse schil zouden vanaf komend weekend bij de boerderijwinkels en op weekmarkten aangeboden kunnen worden. De prijzen zijn in principe vast.

Hessen: steeds meer importaardappelen in de schappen
De marktsituatie blijft onveranderd rustig op de plaatselijke aardappelmarkt. Het stabiele prijsniveau zet zich voort. Er komt langzaam een einde aan de verkoop van de oude oogst. In de schappen van de supermarkten worden inmiddels steeds meer importaardappelen aangeboden. Als gevolg van een zwakke vraag naar asperges ontbreekt het de aardappelmarkt echter aan stimulerende impulsen. De merkbaar gestegen kosten van levensonderhoud zouden in de komende weken ook de omzet die met aardappelen c.q. vroege aardappelen behaald wordt verder kunnen beïnvloeden. De gewassen op de akkers in Hessen leiden steeds meer onder het tekort aan neerslag, schrijft Landesbetrieb Landwirtschaft Hessen

Niedersachsen: aardappelafzet liep gestaag en rustig
Voor de basis (sortering 35 - 65, minder dan 8% gebreken, lichte schil en huidvast, los per 100 kg) werden in de afgelopen week de volgende prijzen betaald:

Afhankelijk van de kwaliteit zijn er nog steeds prijsverhogingen of -verlagingen mogelijk. De aardappelafzet liep gestaag en rustig, aldus Bauernverband Nordostniedersachsen e.V.

Schleswig-Holstein: aardappelen van goede kwaliteit zijn schaars
Het aanbod aan consumptieaardappelen van de oude oogst neemt verder af. Vooral aardappelen van goede kwaliteit zijn schaars. De vraag vanuit de retail en vanuit de horeca is echter ook rustig. Hierdoor blijven de prijzen op het bestaande niveau. Het aanbod aan geïmporteerde vroege aardappelen is nog relatief beperkt. Aardappelen van vorig jaar met een iets verminderde kwaliteit kunnen voor een deel nog naar Oost-Europa geëxporteerd worden, als de prijs goed is. In het hele land worden de eerste Duitse vroege aardappelen geoogst. De plaatselijke telers hopen deze week op regen, schrijft de Landwirtschaftskammer Schleswig-Holstein.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven