Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De 'aloude kunst van het veredelen' gaat tegenwoordig sneller

Duurde het vroeger nog tien jaar om een nieuw ras tomaten of komkommers te veredelen, tegenwoordig heeft een veredelaar als Hazera in het Brabantse Made aan zo’n drie jaar genoeg. Dat ontdekte de Volkskrant op bezoek in Made. Directeur Nicolas Tinel legt uit hoe dat kan.


Nicolas bij zijn aanstelling als directeur in 2019 

"Twintig jaar geleden duurde het een decennium om een nieuw ras te veredelen, omdat we maar één generatie per jaar konden verbouwen. De laatste jaren kunnen we meerdere generaties per jaar kweken. Bovendien kunnen we steeds preciezere genetische analyses doen van onze gewassen. Door het DNA te analyseren kunnen we beter inschatten welke eigenschappen van een gewas dominant zijn."

Het kost daardoor tegenwoordig zo’n drie jaar om een nieuw tomaten- of komkommerras te ontwikkelen.

Lees hier het hele verhaal in de Volkskrant. 

Publicatiedatum: