Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Mts. Koenraadt-Heerink breidt uit naar 20 hectare zoete aardappelen

"Opbrengsten Hollandse zoete aardappelen moeten omhoog om kosten te dekken"

Tholen - Vijf jaar geleden startte Maatschap Koenraadt-Heerink uit Tollebeek proefsgewijs met de teelt van zoete aardappelen. In de loop der jaren groeide het areaal de laatste jaren van 0,1 naar 3, 12 en dit jaar 20,5 hectare. Hoewel Thijs Koenraadt naar eigen zeggen nog niets verdiend heeft aan de teelt, ziet hij wel een toenemende vraag naar de zoete bataat van eigen bodem. "Daarom blijven we er toekomst in zien, alleen valt de teelt met een paar hectare niet rond te rekenen. Vorig jaar kwamen we op een opbrengst van veertig à vijfenveertig ton bruto per hectare, maar de opbrengsten moeten verder omhoog om de kosten te kunnen dekken."

"Qua kosten is het met een bestemming voor de fritesindustrie al een dure teelt, de teelt voor de versmarkt is vanwege het duurdere plantgoed nog kapitaalsintensiever." De teler, die samen met zijn ouders en broer een maatschap vormt van het in totaal 160 hectare tellende bedrijf, heeft een deel van de zoete aardappelen op contract en zet het overige richting de versmarkt af. De zoete aardappelen worden geteeld onder bio-afbreekbaar folie. "Wij telen in vergelijking met andere Nederlandse telers op relatief zware grond. Wij hebben gemerkt dat dit de kwaliteit na bewaring gunstig beïnvloedt."

Het gros van het areaal zoete aardappelen bestaat dit teeltseizoen bij Koenraadt uit het ras Bellevue (12 hectare), gevolgd door Covington (7,5 hectare) en Beauregard (1 hectare). "Voor de versmarkt vinden wij Bellevue het beste ras. De vorm is voor de retail erg belangrijk. Zo moeten de zoete aardappelen niet te lang zijn, maar wel een mooie vorm hebben en dat maakt voor de industrie minder uit. Daarbij is de bewaarbaarheid van Bellevue erg goed. We hebben nu nog Bellevue-aardappelen in de bewaring als proef en daar mankeert niets aan. Jaarrond Hollandse zoete aardappelen leveren is geen probleem."

Nieuwe ketens
"Over de afzet maken we ons niet zo'n zorgen. Wij merken dat de vraag naar in Nederland geteelde zoete aardappelen toeneemt." Concurrentie van Noord-Amerikaanse zoete aardappelen is volgens hem te overzien. "Het is logistiek gezien vrij duur om die aardappelen naar Europa te krijgen, wij hebben meer concurrentie van Egypte." Wel wordt het volgens de teler lastiger om de industrie als back-up te gebruiken. "De industrie neigt steeds meer naar Covington, omdat dit ras een veel hoger droge stofgehalte heeft. De klasse II van Bellevue raak je daarom moeilijker aan de industrie kwijt."

Andere uitdagingen zijn er echter volop, zoals schadevrij rooien, maar omdat het een relatief nieuwe teelt is, was het sowieso pionieren de afgelopen jaren. "We hebben veel zelf uit moeten zoeken. Met een aantal andere ervaren collega-telers delen we wel ervaringen uit, maar we gaan geen beginnende telers op gang helpen, daarvoor zijn de investeringen te groot geweest en hebben we te veel leergeld betaald", zegt Thijs. "De grootste uitdaging voor ons is om een hogere opbrengst te realiseren, met behoud van de kwaliteit. Met een groter areaal hopen we het rendement uit de zoete aardappelteelt te halen. Met 40 ton per hectare kom je amper uit de kosten, met 50 ton netto lukt dat wel. Een andere manier om de teelt rendabeler te krijgen is de verkoopprijs omhoog te krijgen. Echter is dat door de concurrentie met geïmporteerde bataten nog een uitdaging."

Paarsvlezige zoete aardappelen heeft Koenraadt nog niet in het assortiment. "Voor het huidige teeltseizoen kregen we de vraag van een supermarkt om met Kerst paarse aardappelen te leveren, maar die vraag kwam aan de late kant, want we hadden toen het plantmateriaal al besteld. Bovendien leverde dit relatief veel werk op voor een klein volume. Wanneer er structureel een grotere vraag komt naar paarse zoete aardappelen, kan dit wel interessanter worden, maar omdat de opbrengsten van paarse aardappelen per hectare lager liggen, moet er ook wel een stevige prijs voor betaald worden."

Nieuwe spoellijn
Voor het komende seizoen heeft Mts. Koenraadt - Heerink geïnvesteerd in een nieuwe waslijn van een leverancier uit de regio. "Deze wordt in oktober geplaatst. We gaan naar een heel ander concept van wassen toe, waardoor we de zoete aardappelen vrij van beschadigingen brandschoon kunnen wassen. We hebben ervaren tijdens proeven dat door deze manier van wassen de bewaarbaarheid van de gewassen zoete aardappel enorm verbetert. Ook zijn we bezig met de ontwikkeling van een eigen merk voor de versmarkt. Je ziet, we blijven investeren, uiteindelijk gaat het ons lukken om een rendabele teelt van Hollandse zoete aardappelen neer te zetten."

Voor meer informatie:
Thijs Koenraadt
Mts. Koenraadt - Heerink
Tollebekerweg 15
8309 RJ Tollebeek
Tel.: +31 (0)6 814 764 58  
thijskoenraadt@hotmail.com