Terwijl de verkoop van aardappelen van de oogst van 2021 langzaam ten einde loopt, ging deze week in de eerste Oostenrijkse deelstaten het nieuwe seizoen van start. De resterende voorraden die nog voorhanden zijn zullen naar verwachting in de komende twee tot drie weken via de Oostenrijkse retail worden verkocht. Volgens de LKÖ zullen er daarbij geen prijswijzigingen meer zijn.

In Burgenland en Steiermark werden aan het begin van de week al de eerste aardappelen van dit jaar voor de retail gerooid. De verkoopbare hoeveelheid is echter nog goed te overzien. Het weer was in de afgelopen weken ronduit goed en de aanvankelijke groeiachterstand kon op veel plaatsen weer in worden gehaald. De eerste indicatieve prijs voor deze week bedroeg 55 tot 60 euro per 100 kg. In de vroege gebieden van Niederösterreich, zoals het Marchfeld, staan de eerste grotere rooiingen eind komende week gepland.

Uien: evenwichtige marktsituatie
De afzet van de Oostenrijkse uien loopt langzaam maar zeker ten einde. De resterende voorraden zijn meestal voor de Oostenrijkse retail gereserveerd, om een naadloze overgang naar de nieuwe oogst mogelijk te maken. Het vrije aanbod is zowel bij de handelaren alsook bij de telers inmiddels te overzien. Wat betreft de telersprijzen waren er geen veranderingen ten opzichte van de voorgaande week. Voor uien, schoongemaakt en gesorteerd in kratten, werd aan het begin van de week afhankelijk van kwaliteit en grootte meestal 22 tot 24 euro per 100 kg betaald.

Magazijnen met wortelen raken leeg
Het ruimen van de wortelvoorraden in Niederöstereich vordert gestaag. Steeds meer aanbieders hebben de verkoop inmiddels afgesloten, maar een naadloze overgang naar de nieuwe oogst is echter gegarandeerd dankzij de gereserveerde voorraden. De afzetsituatie blijft rustig. De telersprijzen zijn hetzelfde gebleven als vorige week. Aan het begin van de week werd er voor wortelen in zakken van 5 kg, afhankelijk van de kwaliteit, meestal 45 tot 50 euro per 100 kg betaald.

Bron: LKÖ