Begeleiding DLV Advies voor akkerbouwer

"Ik kan niet overal verstand van hebben"

Als je ergens geen verstand van hebt, kun je beter iemand inhuren die dat wel heeft. Dat vindt akkerbouwer Huibert van der Meer. "Ik heb geen verstand van zonnepanelen. Een goeie verkoper kan me dan van alles wijsmaken. Dan heb ik liever iemand ertussen zitten die me niet in het ootje neemt", verklaart hij. De Zeeuw heeft daarom gekozen voor totaalbegeleiding bij de aanschaf van zijn zonnepaneleninstallatie.

In het Zeeuws-Vlaamse Terhole teelt Huibert pootaardappelen, wortelen, uien en granen. De mechanische koeling in de bewaarschuur vreet jaarlijks zo’n 165.000 kWh aan stroom. In het zonovergoten Zeeland kon hij die energierekening drukken met zonnepanelen, was het idee. "Maar ik heb niet overal verstand van. En omdat DLV Advies bij ons ook de bouw van de bewaarschuren had begeleid, heb ik daar bij de aanschaf van de zonnepanelen ook weer voor gekozen", vertelt hij.

Subsidie en aanbesteding
Samen met Anneke van Uden, projectleider energie bij DLV Advies, is eerst uitgerekend hoe groot de installatie zou moeten zijn. Vervolgens is de SDE-subsidie aangevraagd. Toen de toekenning binnen was, is de aanbesteding gedaan bij een aantal verschillende leveranciers volgens een vast programma van eisen. "Dat is mooi, want dan kun je tenminste appels met appels vergelijken", zegt hij. Na de eerste ronde bleven er twee partijen over. Huibert: "Uiteindelijk zijn we wel met de duurste partij in zee gegaan, omdat zij betere garanties boden op de installatie. En het is een bedrijf hier uit de streek. Dat betaalt zich ook terug. Als er iets is, zijn ze er snel bij. We hebben hier een keer stormschade gehad waarbij een paneel was gesneuveld. Binnen twee uur lag er een nieuwe op."

Aanmelding en monitoring subsidie
De installatie met 766 panelen vergde een investering van circa 150.000 euro. Het systeem is vorig jaar mei opgeleverd. Anneke heeft het systeem ook aangemeld bij RVO. "Zodat de subsidie kon gaan lopen", vertelt Anneke van Uden. "We monitoren de uitbetaling daarvan, zodat er geen bedragen over het hoofd worden gezien."

Volledig ontzorgen
De zonne-installatie draait nu bijna een jaar naar volle tevredenheid van de akkerbouwer. "We kunnen bijna ons hele jaarverbruik zelf opwekken", geeft hij aan. Wat hij overdag niet gebruikt, levert hij terug aan het net. "Daar waren we op tijd mee; het net zat nog niet vol." ‘s Nachts moet de koeling ook draaien; dan neemt hij weer energie af. Huibert laat DLV Advies ook nu nog jaarlijks controleren of hij nog goed zit bij z’n huidige afnemer, of dat hij beter over kan stappen naar een ander energiebedrijf. "Ik word volledig ontzorgd. Dat is het voornaamste voordeel van deze begeleiding", geeft hij aan. "Tuurlijk, zij dienen daar ook een rekening voor in. Maar als het goed is, verdient die begeleiding zichzelf terug."

Voor meer informatie:
DLV Advies & Resultaat
info@dlvadvies.nl 
www.dlvadvies.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven