Ferme des Arches is onlangs begonnen met de oogst van lente-uien, twee tot drie weken vroeger dan vorig jaar. "We hadden een zeer lange en droge voorjaarsperiode die veel irrigatie vereiste. We moesten er zijn voor de gewassen. Daarom zijn we al rond 31 mei begonnen met oogsten, terwijl we vorig seizoen pas half juni begonnen met oogsten. Tot dusver verloopt het begin van het seizoen, ondanks een klein gedeeltelijk verlies van gewassen door hagelbuien, vrij goed. De weersomstandigheden van dit voorjaar hebben ervoor gezorgd dat we vroeg met de oogst zijn begonnen", vertelt directeur Marketing en Verkoop Dominique Viel.
Dominique Viel bij de 2021-editie van de Natexpo-beurs / © FreshPlaza
Goede kwaliteit
De kwaliteit van de uien lijkt tot nu toe uitstekend te zijn. "De gele en de rode uien hebben een goede maat. Over het geheel genomen zijn we heel tevreden over het verloop van de start van het seizoen en de nieuwe oogst. We hebben ook echt het gevoel dat de inkopers zitten te wachten op deze nieuwe Franse oogst. We zijn nu nog met de leveranciers in gesprek om hen bewust te maken van het feit dat dit een vroege ui is en dat we de tijd hebben genomen om deze actief te drogen. We passen bovendien onze communicatie tijdens het bestelproces aan om onze klanten voor te bereiden op de wijze waarop deze producten in de winkel moeten worden gepresenteerd om ervoor te zorgen dat dit in overeenstemming is met het consumptieritme en de periode."
Atypisch consumptieritme
Terwijl de vraag naar uien in mei relatief klein was, is de consumptie de laatste tien dagen juist aan het stijgen. "Begin juni was de vraag dynamisch, iets dat in de afgelopen jaren niet altijd het geval was. We zijn van mening dat het consumptietempo op dit moment vooral een beetje grillig en verstoord is in vergelijking met wat we de voorgaande jaren gewend waren te zien. Houden deze schommelingen verband met de gezondheidscrisis? Met de geopolitieke conflicten? Met de economische situatie die de koopkracht beïnvloedt? Bepaalde indicatoren wijzen op veranderingen in consumptiepatronen en typen uitgaven. Het valt nog te bezien of de consumptiegewoonten zich weer helemaal zullen herstellen, of dat deze verstoringen in de loop van de tijd zullen aanhouden. Wat zeker is, is dat de kleinere koopkracht momenteel een belangrijk punt is om rekening mee te houden. Dit punt beïnvloedt namelijk zowel het assortiment specerijen als de volledige AGF-sector. Een feit dat misschien een beetje te veel benadrukt wordt door een mediabewustzijn dat soms te sterk is gericht op de stijging van de groenten- en fruitprijzen..."
Inflatie en AGEC-wetgeving: een dubbele straf
"We hebben te lijden onder de gestegen teeltkosten alsook die voor vervoer, gas en elektriciteit, die hoog, maar noodzakelijk zijn voor het drogen van onze producten. De kosten die verband houden met de stijging van de prijs van verpakkingen zijn veel hoger, en de AGEC-wet (anti-plastic wet) draagt nog eens extra bij aan deze economische inflatie. Dit probleem baart ons des te meer zorgen, omdat 85% van onze producten voorverpakt zijn en een groot deel daarvan minder dan 1,5 kg weegt, terwijl er tijdens de Covid-periode nog nooit zo veel voorverpakte producten zijn verbruikt. We worden in deze periode van inflatie en extra kosten dus dubbel gestraft. De financiële gezondheid van veel AGF-bedrijven zal sterk worden aangetast. Daarom vragen we onze leveranciers om reële steun. Helaas krijgen bedrijven binnen onze sectoren namelijk nog helemaal geen steun." Zonder die steun zal de groenteteeltsector, met inbegrip van de kruidenteelt, afhankelijk worden van de wereldmarkten, zoals dat nu ook al het geval is voor de industriële sector."
Over Ferme des Arches
Behalve uien biedt de Ferme des Arches momenteel ook op biologische wijze en op conventionele geteelde knoflook en sjalotten aan. Na zich op de uien te hebben geconcentreerd, zal Ferme des Arches zich nu richten op de bollen, die tot eind augustus vóór de komst van de roodgele bewaaruien, op de markt zullen worden gebracht.
Voor meer informatie:
Dominique Viel
Ferme des Arches
Tel.: +33 02 37 32 10 10
fermedesarches.com