Tholen - De eerste winteruien komen alweer op de markt. "We hebben dit jaar een proefveld gehad op de lichte zandgrond bij de Akkerbouwbedrijf Booijink in Tiendeveen, provincie Drenthe. We hebben voor deze grondsoort gekozen vanwege een geringere kans op het opvriezen. De opkomst was heel goed (100% +), omdat we hadden verwacht dat er in de winter een aantal planten het niet zouden halen hebben we 4,5 EH gezaaid. 90% van de planten staan er nu nog en zitten uien onder. Een mooie 50/70 partij", constateert Arjan Bos, gewasspecialist bij Hazera.
Winteruien hebben in Nederland nog niet zo’n lange geschiedenis. Met name in Duitsland (Pfalz) en een bepaalde groeiregio in Polen groeien winterzaaiuien, met als bestemming versmarkt of industrie. Volgens Arjan werden de winteruien door de jaren heen altijd wat negatief belicht door de verwerkende industrie. "Dat heeft vooral te maken met de kwaliteit en het gebrek aan bewaarbaarheid van de meeste winteruien. Na rooien is het ook meteen verpakken."
"De winters in Nederland veranderen de laatste jaren. De kans op het opvriezen, dat wil zeggen vriezen, dooien, vriezen etc. is afgenomen ten opzichte van een aantal jaar geleden. Met het ras Panther dat wij al een tijd geleden op de markt hebben gebracht, combineren we kwaliteit en bewaarbaarheid. Dit ras is niet alleen goed voor de versmarkt en industrie, maar ook voor de export. Het grote voordeel is dat je eind juni al beschikt over kwalitatieve zaaiuien die alle kanten op kunnen!"
"Het grootste voordeel aan dit ras is zijn bewaarbaarheid. Dat wil je liever niet met winteruien, want daar teel je de winterzaaiui niet voor. Maar mocht het zo zijn dat de situatie zo is dat er bewaard moet worden, heb je een ui waarmee dat kan. Direct afland leveren is dus niet noodzakelijk. Daarnaast is zijn winterhardheid een grote plus, die zit op -20 graden Celsius. Hij vriest niet snel kapot."
Ruud Booijink
Voor meer informatie
Arjan Bos
Hazera
+31 (0)6 50 59 53 65
[email protected]
www.hazera.com