Uit de oude doos: Leune, Dirksland, al 60 jaar in de uienhandel

Het was grootvader Johannes die in 1928 het bedrijf Joh. Leune oprichtte. Hij begon toen als commissionair in zaden en uien en daarnaast draineerde hij voor de boeren het land. In die jaren kocht hij voor de exporteurs de uien bij de boeren op. Daarna maakte hij ze klaar voor export. De exporteur moest zodoende maar afwachten hoeveel ton uien er uit een partij kwamen. De heer Leune kreeg toen voor het sorteren een bepaald bedrag uitgekeerd, zodat de exporteur alle risico's nam. Voor hem was het toen een zaak van 100 procent vertrouwen.

De heren Joop (links) en Hans Leune

De heer Hans Leune te midden van de bedrijfspanden in de Leunestraat

Later werd voor eigen rekening en risico bij de boeren gekocht en aan de exporteurs verkocht. In latere jaren kwamen zijn twee zonen Arie en Gillis in het bedrijf. De heer Gillis, thans 71 jaar, is er in 1977 mee gestopt en Arie, thans 67 jaar, verliet het bedrijf in 1983.

De heer Joop Leune bij het lossen van de uien

De heer Joop Leune

Nu (1987) vormt de derde generatie de directie. De heer Hans Leune, 39 jaar, zoon van Arie doet het commerciële gedeelte en Joop, 42 jaar, zoon van Gillis beheert de interne organisatie, en het transport.

De firma Leune behoort tot de midden-grote-uienhandelaars. "Jaarlijks doen wij 24.000-26.000 ton uien. Normaal draaien we van 1 juli tot 1 juni, dus 11 maanden, maar dit seizoen moesten we vanwege het koude voorjaar 2 weken later beginnen en ook nu liggen we vanwege de regen bijna stil, en dat is jammer omdat momenteel de vraag zo goed is", aldus de heer Hans Leune.

De heer Hans Leune

Bron: Primeur 1 - Jaargang 2 - 31 juli 1987


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven