Kleinere Italiaanse uienoogst wegens droogte

De uienoogst in de Zuid-Italiaanse provincie Bari is de afgelopen dagen van start gegaan en nu al kan men zien dat de opbrengsten teruglopen. "We zijn nu volop aan het oogsten en we proberen nog een tandje bij te schakelen om een eventuele weersverandering vóór te zijn. In april en mei hadden we regen nodig, niet nu", zegt Vito Abrusci, directeur van telersvereniging La Vera Cipolla Rossa di Acquaviva delle Fonti.

Vito Abrusci

De opbrengst ligt onder het gemiddelde, omdat de uien kleiner zijn. "We hebben wat moeten irrigeren, maar ook zo was het dit jaar niet mogelijk om grotere maten te krijgen, althans niet met onze strikte teeltprotocollen. Terwijl we in andere jaren gemakkelijk uien van 1,2 tot 1,5 kilo konden halen, zitten we dit jaar in de orde van 500 - 700 gram voor de grootste. Toch is dat niet zo’n probleem: de natuur gaat zijn gang en de kwaliteit van de uien heeft niet geleden onder het tekort aan water."

De uien worden niet alleen in de regio afgezet. "We hebben ook veel klanten in het noorden van Italië, waar ze deze zo kenmerkende ui waarderen. Ze heten "De Echte Rode Ui van Acquaviva", omdat er veel imitaties op de markt zijn, die qua uiterlijk misschien de test doorstaan, maar helemaal niet kunnen tippen aan onze smaak. Alleen wij hebben de garantie van gecertificeerd zaad dankzij een samenwerking met een universiteit", zegt Abrusci.

"Ons product is heel zoet, anders dan alle andere uien. Het is een platte, paarsachtige ui, die in de beste jaren wel een diameter van 20 cm kan halen", besluit Abrusci.

Er zijn een twintigtal aangesloten telers die de traditionele teeltmethode toepassen: veel handwerk, een rotatieschema met zwarte kikkererwten en groenbemesters en een handmatige oogst in niet al te comfortabele omstandigheden.

Voor meer informatie:
La Vera Cipolla Rossa di Acquaviva
Via Maselli Campagna 158
70021 Acquaviva delle Fonti (BA) - Italië
Tel: +39 339 1936517
abrusciserv@libero.it 
www.cipollarossacquaviva.it 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven