VS: Kleinere uienvoorraden zorgen voor een sterke markt

De uienvoorraden zijn nog steeds aan de kleine kant. "We hebben nu onze overwinteringsuien lopen en dan gaan we over op plantuien, en dan vroege zaaiuien. Dit zijn allemaal zomeruien en gewoonlijk gaan we dan tegen half augustus over op onze bewaaruien, die de lange daguien zijn", zegt Jared Gutierrez van Columbia Basin Onion LLC.

In vergelijking met vorig jaar is er nu wel wat regionale variatie in de uienproductie. "In het noordwesten is het areaal wat verminderd, maar de meeste gebieden zijn relatief hetzelfde gebleven," zegt Gutierrez. "Ons areaal is gelijk gebleven, maar onze opbrengst zal iets hoger liggen omdat we niet zo'n hittegolf hebben als vorig jaar. De hitte-eenheden waren dit jaar lager, dus onze regio ligt waarschijnlijk zeven dagen achter op schema." Al met al wordt voor het seizoen een gemiddelde omvang van de oogst voorspeld na de koelere, natte lente in het noordwesten die uien een trage start gaf.

Zomeruien op het veld.

De vraag naar de uien die nu beschikbaar zijn, is stabiel. "Wij zijn een van de vroegsten die in het noordwesten van start zijn gegaan met overwintering en later deze maand zullen nog enkele verladers komen met transplants en vroege zaaiuien. Andere regio's zullen ook beginnen te pushen om hun product weg te krijgen, hoewel ik niet denk dat het dit jaar zo dramatisch zal zijn als voorheen," zegt hij.

De voordelen van de ui aanprijzen
Om de vraag te stimuleren en nadat vorig jaar uien werden teruggeroepen die mogelijk in verband waren gebracht met een salmonella-uitbraak, zegt Gutierrez dat de sector het imago van de ui bij het publiek wil verbeteren en de voordelen van uien op voedingsgebied wil promoten. Gutierrez, die eerste vice-voorzitter is van de National Onion Association, merkt ook op dat de industrie samen met de International Fresh Produce Association heeft gewerkt aan de herziening van de richtlijnen voor voedselveiligheid.

Uien van 2022 in opslag

Voorlopig zou de uienprijs hoog moeten blijven. Hoewel die prijzen de gestegen kosten van de landbouw, de arbeid en de brandstofprijzen helpen compenseren, zegt Gutierrez dat men manieren probeert te vinden om te besparen waar het kan. "Om dat te compenseren, proberen we gebruik te maken van het spoor of intermodaal vervoer, omdat we bijna het equivalent van drie vrachtwagenladingen in één treinwagon kunnen stoppen", zegt hij. "Ook al kunnen treinen helpen om de transportkosten te drukken, het is een beetje een uitdaging omdat uien veel lucht en een goede temperatuur nodig hebben wanneer ze worden vervoerd. Dat betekent dat vrachtwagentransport nog steeds het beste is. Alleen zijn daar de kosten hoger."

Voor meer informatie:
Jared Gutierrez
Columbia Basin Onion LLC.
Tel: +1 (541) 667-9472
Jared.Gutierrez@columbiabasinonion.com    


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven