Greydanus zet stappen in verder automatiseren en verduurzamen van wasproces

Tien jaar geleden investeerde Greydanus in een complete waterzuiveringsinstallatie voor het wassen van aardappelen met gezuiverd water. De aardappelgroothandel verbruikt daardoor veel minder water. En zeker zo belangrijk: de kwaliteit en de houdbaarheid van de aardappelen is flink verhoogd. De huidige installatie werkt nog altijd uitstekend en is dankzij de nieuwste technieken weer helemaal up-to-date.  

Greydanus Aardappelgroothandel uit Heerenveen voorziet haar klanten al ruim 80 jaar van een breed aardappelassortiment. De Nederlandse aardappelen vinden hun weg naar supermarkten door heel Europa. Voor het product de verpakking ingaat worden de aardappelen gewassen. Greydanus maakt hiervoor gebruik van een waterzuiveringsinstallatie van VAM WaterTech, waarmee het proceswater wordt gezuiverd en vrijwel volledig wordt hergebruikt. “We werken al zeker vijftien jaar samen”, vertelt Klaas Greydanus. “Eerst hadden een ander systeem met bezinkbakken. Eens in de paar weken werd daar het slib uitgepompt. Sinds 2011 hebben we een complete waterzuiveringsinstallatie van VAM WaterTech. Daardoor is er een flinke besparing op het verbruik van leidingwater gerealiseerd en het levert ons een schoner, mooier en duurzamer eindproduct op.”


Waterzuivering VAM Watertech

De waterzuiveringsinstallatie is een belangrijk onderdeel binnen de complete waslijn van de aardappelgroothandel.  De installatie haalt eerst met een zeeftrommel de grove delen zoals takken en bladeren uit het water. Dan stroomt het water naar een cycloon waar het zand uit het water wordt gefilterd en vervolgens scheidt de lamellenseperator het water en slib. De kleinere deeltjes klitten samen met eventuele ziektekiemen dankzij additieven, waarna ze worden verwijderd. Vanuit de schoonwatertank stroomt het gereinigde water uiteindelijk terug naar de wasserij voor hergebruik. “Het overgebleven slib wordt afgevoerd en opgevangen en gaat naar een veehouderij in de buurt. Een volledig gesloten systeem dus”, aldus Klaas.

Verbeterde kwaliteit en houdbaarheid
De kwaliteit van de aardappelen en de houdbaarheid is volgens hem met sprongen verbeterd. En dat valt ook hun klanten op. “Als je een zak aardappelen opentrekt ruik je soms een onaangename geur. Dat heb je niet als je aardappelen wast met gezuiverd water. Er is geen kans op kruisbesmetting en het is mogelijk om residuen volledig te verwijderen. Retailers zijn daardoor verzekerd van een voedselveilig product. Daarnaast wordt de kiembelasting geminimaliseerd van 90 naar 10 procent. Dat zorgt voor een langere houdbaarheid.” Als bijkomend voordeel noemt Klaas het onderhoud van de machines. Vanwege het schone proceswater is er aanzienlijk minder slijtage.

Vertrouwde techniek voorzien van nieuwste automatisering
Kort geleden kreeg de installatie bij Greydanus een upgrade, waarmee de aardappelgroothandel een slag maakt in het verder automatiseren en verduurzamen van het productieproces. Klaas: “De installatie werkt nog altijd uitstekend. Dankzij toepassing van de huidige technologie kunnen we er weer jaren probleemloos tegenaan. Zo is er een dynamische zandschroef toegevoegd aan de installatie en is de besturing volledig geautomatiseerd. Het zand wordt veel meer ontwaterd en het slib van de zeefbandpers is veel droger dankzij de verregaande automatisering. Daarnaast wordt aan de hand van de waterkwaliteit automatisch berekend hoeveel van het additief nodig is om het water te zuiveren. Dat wil per partij nogal eens verschillen. Ook kan VAM WaterTech nu op afstand continu meekijken en bijsturen waar nodig. We doen al zeker 20 jaar zaken met de firma. Het vertrouwen was er al vanaf het begin; kundige mensen die oplossingsgericht werken. Dat bevalt ons goed. Ze blijven in ontwikkeling, waardoor ook wij up-to-date kunnen blijven.”

Voor meer informatie:
Greydanus Aardappelgroothandel & Transport BV
De Kuinder 12
8444 DC Heerenveen
Telefoon: 0513-681268
k.greydanus@greydanus.nl 
www.greydanus.nl  

Voor meer informatie:
Hans Blaak
VAM Watertech
Tel +31 628 237 650
hb@vam-watertech.com 
www.vam-watertech.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven