Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Nematoden weten uienvlieg prima aan te pakken"

Met nematoden is de uienvlieg op een geïntegreerde manier uitstekend te bestrijden. Voor uientelers is dat bijzonder goed nieuws. Een juiste werkwijze is de sleutel tot het succes, zo meldt Koppert.

In alle uien zorgt de uienvlieg Delia antigua voor veel overlast. De adulten zetten hun eieren af op de jonge scheuten; uitkomende larven vreten die vervolgens aan. De overlast is inmiddels zo groot, dat de bestaande bestrijdingsmethoden niet meer afdoende zijn.

"Er was dus werk aan de winkel", vertelt Frank Druyff. Hij is consultant Agri bij Koppert, de wereldmarktleider in de biologische gewasbescherming. "Al sinds 2018 onderzoeken wij samen met onze distributeurs of ons nematodenproduct Entonem de larven van de uienvlieg kan aanpakken. Dit aaltje, Steinernema feltiae, is in veel tuinbouwgewassen een groot succes tegen verschillende plagen."

Goed monitoren
Dit jaar is Entonem op 25 bedrijven (samen goed voor 150 hectare uienteelt) toegepast. De resultaten zijn heel goed: op de bedrijven bleef de plaagdruk erg laag. Het nog betere nieuws: chemisch ingrijpen was meestal niet nodig.

Het succes zit 'm in de juiste aanpak. Frank: "Het is raadzaam om met het zaaien van het nieuwe gewas een chemisch granulaat toe te passen. Dat beschermt ook meteen tegen de bonenvlieg, die vroeger in het seizoen actief is. Je slaat letterlijk twee vliegen in één klap."

Vervolgens moet de teler de ontwikkeling van de uienvlieg goed monitoren. Zo weet hij wanneer de eerste vlucht van de uienvlieg eraan komt. Daarna is het zaak om twee maal, om de acht tot tien dagen, Entonem toe te passen. "Dan helpen de aaltjes de meeste larven om zeep en blijft de plaagdruk ronduit laag."

De juiste toepassing
Tenslotte is de juiste toepassing van de aaltjes belangrijk. "De grond moet vochtig zijn, felle zon moet worden vermeden, net als veel wind. Dan droogt het product te snel op. Een bespuiting laat in de middag zal dus het meeste effect hebben. En ja, je kunt zelfs tijdens een regenbui spuiten. Dan spoelt het meteen goed de grond in."

Alles bij elkaar is Entonem, dat volgend jaar in een tijdbesparende grootverpakking wordt geleverd, een prima middel tegen de uienvlieg. Frank Druyff: "Zo hebben we een geïntegreerde oplossing met een belangrijke biologische component. Die kant moet het in veel akkerbouwgewassen uit. Want uitsluitend chemisch... dat werkt niet meer."

Voor meer informatie:
Koppert
info@koppert.nl 
www.koppert.nl 

Publicatiedatum: