Frits Schlimback, Muss Agrartechnik GmbH:

"Steeds meer aardappeltelers stappen op heetvernevelsysteem over"

Tholen - Efficiënte en energiezuinige bewaarsystemen zijn in tijden van stijgende stroom- en energiekosten zeer gewild. Het jonge bedrijf Muss Agrartechnik uit het Duitse Nedersaksen speelt hier al sinds de oprichting in 2018 op in met innovatieve techniek voor de aardappel- en uienbewaring. Daarnaast levert het bedrijf het complete spectrum aan techniek rondom aardappelen en uien, waaronder sorteer-, ventilatie- en rooiinschuurtechniek van leveranciers, meldt mede-eigenaar Frits Schlimback voorafgaand aan de eerste beursdeelname op de Potato Europe. 

Een van de innovaties die tijdens de beurs op Gut Bockerode gepresenteerd zal worden, is de Synofog, een relatief nieuw heetvernevelsysteem, geschikt voor de toepassing van moderne kiemremmers, dat exclusief door Muss Agrartechnik in Duitsland wordt geïmporteerd en geleverd. Schlimback: “We leveren dit systeem nu zo’n drie jaar en we zien dat steeds meer aardappeltelers overstappen. In tegenstelling tot de gangbare techniek die gebruikmaakt van verbrandingsmotoren, werkt dit systeem op basis van verwarmingsspiralen. Dit is niet alleen gebruiksvriendelijker, maar daarnaast ook veiliger dan de oudere techniek waar nogal wat risico’s aan kleefden. Daarnaast zorgt het systeem ook voor een betere verdeling van het middel binnen de bewaarhal, waardoor het uiteindelijke rendement beduidend hoger uitvalt.” 


Frits Schlimback van Muss Agrartechnik GmbH

Modern energiemanagementsysteem
Energiezuinigheid tijdens de bewaring is voor vrijwel alle telers niet alleen een wens maar ook een ‘must’, weet Schlimback. “Onder ons eigen label MUSS hebben we in 2019 een bewaar-PC op de markt gebracht, met de optionele module Energie Management, die de in- en uitgaande stroom nauwkeurig in kaart brengt. Hiermee voorkom je excessen in de energiepieken wat onder de streep behoorlijk kan doorwegen in de stroomkosten. Het systeem herbergt een intelligente prioriteitensturing, waarmee de verschillende aangesloten bewaargroepen efficiënt bestuurd worden. De volgende stap is om dit energiemanagementsysteem compatibel te maken met de  smartphone, zodat men op elk gewenst moment toegang heeft tot de benodigde data en hier direct op kan inspelen.”

Als een van de weinige full-service-bedrijven in dit specifieke marktsegment begeleidt, coördineert en realiseert Muss Agrartechnik nieuwbouwprojecten in vrijwel alle delen van Duitsland. “Uiteraard is Nedersaksen als grootste teeltgebied van Duitsland onze voornaamste afzetmarkt, maar ook in Oost-Duitsland, Beieren en Noordrijn-Westfalen timmeren we inmiddels aardig aan de weg. Ons grote voordeel is dat we het complete interieur van de betreffende bewaarhal kunnen leveren, dus niet alleen de bewaar- en ventilatie klimaattechniek, maar ook inschuur- en sorteertechniek. Klanten waarderen het enorm dat ze slechts met één partij te maken hebben: Alles aus einer Hand, zoals de Duitsers zeggen”, schetst Schlimback. 

Levertijden en materiaalprijzen als remmende factor
Corona heeft de investeringsdrang binnen de aardappelsector volgens de leverancier bepaald geen windeieren gelegd. In tegendeel: “Er is relatief gezien in 2020 en 2021 juist meer geïnvesteerd, aangezien men nog kon terugvallen op subsidies en de kostprijzen nog aanzienlijk lager waren. Inmiddels kijkt men wat meer de kat uit de boom. De huidige aardappel- en uienprijzen lijken weliswaar goed, maar met de extreem hoge productiekosten is het nog maar afwachten of dat de investeringsbereidheid doet kantelen. Daarbij komt dat meerdere subsidiepotten weg zin gevallen. Dat gaan we volgend jaar zeker merken. Voor ons als leverancier zijn ook de verlengde langere levertijden en hoge materiaalprijzen een remmende factor. Gelukkig hebben we tot nu geen projecten moeten stilleggen of afwijzen, maar het is wel uitdagend om de voorraden enigszins op peil te houden.” 

Niettemin breidt Muss Agrartechnik haar portfolio gestaag uit, onder meer met optische sorteertechniek. “In samenwerking met Wevano en hun U-Vision zetten we bewust in op optisch “Maat”-sorteren en verlezen van ongewassen poot- en tafelaardappelen, omdat we met name in dit marktsegment nog veel groeipotentie zien. De bedoeling is dat we medio 2023 de eerste sorteerlijnen zullen opleveren.” 

Bezoek het bedrijf op de Potato Europe: Stand D20

Meer informatie:
Frits Schlimback
MUSS GmbH
Becklinger Str. 21
29683 Bad Fallingbostel, OT Dorfmark
Tel: +49 174 782 541 4
vertrieb@muss-agrartechnik.de
www.muss-agrartechnik.de 

 

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.