Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rob van Opzeeland, Kivits Logistics Group: "Er zal echt ingegrepen moeten worden in de energiemarkt voor er grote klappen vallen"

Stroomprijs koel- en vrieshuizen door het dak

Tholen - De huidige stroomprijzen hangen als een zwaard van Damocles boven de koel- en vriesmarkt, maar eigenlijk boven de hele economie. Rob van Opzeeland van de Kivits Logistics Group, eigenaar van onder meer 15 koelhuizen in de Benelux luidt dan ook de noodklok. "Op dit moment zijn we heel hard aan de gang om de economie tot stilstand te brengen."

Rekensommetje
Rob maakt een rekensommetje. "Op 1 januari 2021 - nog niet zo heel lang geleden - kostte stroom 50 euro per Megawatt. Exact een jaar terug was de stroomprijs verdubbeld naar een prijs van 101 euro. Vorige week kwam de prijs op een piek van 693 euro per MW, vandaag zijn we weer terug op een niveau van 359 euro. Al met al tijdens de piek was de prijs 14 keer zo hoog als een jaar eerder en nu zitten we op een verzevenvoudiging van de prijs ten opzichte van 1 januari 2021."

"Een bizarre situatie, waar we wel wat mee moeten. Anders gaan wij zelfs als financieel gezond bedrijf naar de knoppen", constateert de ondernemer. "In de contracten die we eerder met onze klanten hebben afgesloten was deze gigantische stijging van de stroomprijs namelijk niet voorzien, we werken al wel met energietoeslagen, maar deze zeer uitzonderlijk situatie was door niemand te voorzien en ook niet te begrijpen. We zijn dan ook druk bezig hernieuwde afspraken met onze klanten te maken, waarbij we wel het begrip hebben dat we niet al onze klanten volledig en direct de stroomkosten kunnen laten compenseren. We zitten namelijk altijd voor de lange termijn met onze partners in de race en stromen tot stilstand brengen is in niemand zijn belang, maar we moeten wel tot een afspraak komen."

Vooralsnog zijn de reacties begripvol, merkt Rob. "Maar de effecten zullen niet uitblijven. Vrijwel iedere ondernemer geeft aan nu al niets te kunnen verdienen. Naast stroom zijn kosten voor kunstmest, plastic, karton, en zeevracht ook verveelvoudigd. Ik sprak afgelopen week een grote fruitexporteur en die gaf aan significant minder handel te zullen sturen. Wat wil je als er nu al niets te verdienen valt. Ik ben geen macro-econoom, maar de wereld en algoritmes waarop onze business altijd heeft gewerkt, zijn vandaag de dag echt veranderd. De consument heeft daarbij minder geld in zijn portemonnee, dus ik ben echt bang dat de vraag een stuk lager zal zijn, zeker van de luxere producten, maar ook van gezonde voeding. De portemonnee bij de consument is leeg."

Ingrijpen energiemarkt noodzakelijk
"Met onze groep van logistieke bedrijven die naast koeling ook alle aanverwante services zoals verpakken, warehousing, distributie verzorgt, proberen we natuurlijk goede oplossingen te verzinnen om de keten heel slim in te richten en de kosten omlaag te krijgen, maar met deze prijsstijgingen is dat volstrekt niet voldoende. Er zal echt ingegrepen moeten worden in de energiemarkt en dat zeg ik als overtuigd liberaal", vervolgt Rob. "Het is voor mij niet te begrijpen dat er na alle investeringen in groene energie van de afgelopen jaren niet meer energie beschikbaar is. Bovendien zit er een absurd verschil in de energieprijzen tussen de verschillende landen, waarbij Nederland met kop en schouders het duurste land lijkt te zijn."

"Afgelopen week heb ik veel bevriende ondernemers gesproken, veelal opportunistische rasondernemers, maar stuk voor stuk zien ze de economische situatie op korte termijn dramatisch in. Nu hebben wij de mazzel dat we een sterke en stabiele club hebben, waarbij we altijd gaan voor de lange termijn, waardoor we er vrijwel altijd uitkomen met onze partners, maar er zal toch stevig gelobbyd moeten worden voor ingrijpen, want het is nu echt van de zotte wat er gebeurt. En ik zit echt niet te wachten op een potje met geld dat aan mij ter beschikking wordt gesteld ter compensatie, maar het lijkt me wel heel verstandig dat de overheid komt tot macro-economisch ingrijpen om de prijszetting van energie te managen."

Nekovri
Ook directeur Davey Gerlings van Nekovri, de brancheorganisatie voor koel- en vrieshuizen in Nederland geeft in het AD aan dat de situatie dramatisch is. "Bij veel bedrijven staat het water inmiddels tot aan de lippen. De energietarieven zijn verzevenvoudigd ten opzichte van het gemiddelde van de jaren 2017-2021 en worden volgend jaar misschien wel tien keer zo hoog. Ik krijg steeds meer alarmerende telefoontjes van ondernemers."

Nekovri trok al eerder aan de bel bij minister Jetten (Klimaat en Energie). De Tweede Kamer werd opgeroepen om in actie te komen. Vooralsnog zonder resultaat. Gerlings: "In omliggende landen zie je dat de overheid wel ingrijpt. Veel van onze klanten werken internationaal, dus dat doet de concurrentiepositie van de Nederlandse koel- en vrieshuizen geen goed."

Voor meer informatie:
Rob van Opzeeland
Kivits Logistics Group
[email protected] 
www.kivitslogisticsgroup.com