Miljoenen mensen in lockdown in China, watercrisis is niet afgenomen

Voor veel bedrijven actief op de Chinese markt is een uitdagende zakelijke omgeving de nieuwe norm geworden. De situatie verandert immers bijna dagelijks. En de afgelopen weken is er weer een reeks nieuwe moeilijkheden opgedoken. Vooral de zuidelijke en zuidwestelijke regio's van het land zijn getroffen, waaronder de provincies Sichuan en Guangdong.

Maanden van droog weer en hitte hebben de waterkrachtcapaciteit van de regio getroffen, waardoor fabrieken, kantoren, winkelcentra, scholen en andere openbare gelegenheden zijn gesloten of geen elektriciteit meer hebben voor verlichting of airconditioning. Sinds het begin van de metingen is het een van de heetste perioden ooit geweest in de geschiedenis van China, met wekenlang temperaturen van boven de veertig graden.

De stad Chengdu, met 16 miljoen inwoners, is in volledige lockdown gegaan door een corona-alarm. Daarnaast hebben 70 andere steden in heel China verschillende niveaus van lockdowns ingevoerd. Naar schatting zijn in totaal 65 miljoen Chinezen in totale of gedeeltelijke lockdown. Coronagevallen zijn gemeld in meer dan honderd steden, het hoogste aantal sinds de begindagen van de pandemie.

Bovendien trof een aardbeving met een kracht van 6,8 op de schaal van Richter vorige week maandagmiddag de provincie Sichuan, op slechts 200 km van de stad Chengdu.

Reizen tussen steden en provincies is de hele zomer complex geweest. Verschillende regio's stellen verschillende quarantainebeperkingen in, dus er zijn vertragingen bij heen- en terugreizen voor zaken of vakantie. Daarnaast bestaat altijd het risico dat iemands gezondheidscode van kleur verandert, waarna een periode van gedwongen isolatie thuis of in het hotel volgt.

In de afgelopen weken hebben plaatsen zoals Shenzhen, Hainan en Tianjin allemaal verschillende niveaus van Covid-beperkingen gekend. In Hainan, een subtropisch eiland in het zuiden van China, werden duizenden toeristen twee tot drie weken opgesloten in hun hotelkamers. Ironisch genoeg kwamen veel van deze toeristen uit Shanghai, waar ze onlangs nog een langdurige en strenge lockdown hadden ondergaan in de maanden maart, april en mei.


Mensen in de rij voor dagelijkse coronatests in Shenzhen

De langverwachte versoepeling van de quarantaine- en reisbeperkingen, zowel voor internationale reizen naar China en interregionale reizen binnen het land, heeft zich niet voorgedaan. Internationale vluchten blijven daardoor schaars of erg duur. 

De provincie Hebei, de provincie rond de stad Peking, heeft miljoenen inwoners bevolen om tot het einde van de week thuis te blijven. Tianjin, een havenstad in de buurt van Peking, zal massale tests uitvoeren op al zijn burgers.

De gevolgen voor de AGF-handel zijn gemengd. Perenexporteurs van Hebei hebben problemen gekend, omdat ze niet de vereiste verzenddocumenten konden indienen voor de maritieme export. Er zijn echter geen meldingen van recente Covid-gerelateerde vertragingen in de grote havens van Shanghai, Tianjin of Guangzhou, hoewel de dagelijkse testroutine om toegang te krijgen tot de groothandelsmarkten voor groenten en fruit, van kracht blijft. En ook al zijn de containertarieven nog steeds hoog, ze zijn toch al iets gedaald in de afgelopen twee jaar. Importeurs in Shanghai en Guangzhou hebben geen recente vertragingen in containerzendingen gemeld.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.