Europees Parlement stemt resolutie over gevolgen extreme weersomstandigheden

"De Europese boerenstiel moet blijven bestaan"

Het Europees Parlement stemde 15 september met een ruime meerderheid van 469 stemmen een belangrijke resolutie over de gevolgen van extreme weersomstandigheden en vragen ze dat Europa de bestrijding van de klimaatopwarming opvoert. De Europarlementsleden beklemtonen de urgentie van de droogte en de gevolgen voor de Europese landbouw. Europees Parlementslid voor Open Vld, Hilde Vautmans, legt de nadruk op het ondersteunen van onze boeren en het verzekeren van onze voedselzekerheid.
 
Europees Parlementslid en lid van de landbouwcommissie Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld): "De zomer van 2022 was de ergste droogte van de afgelopen 500 jaar. Gisteren nog verklaarde Ursula von der Leyen dat ze de capaciteit voor de bestrijding van bosbranden gaat verdubbelen. De klimaatcrisis heeft een verregaande impact en met deze resolutie willen wij als Parlement de urgentie ervan beklemtonen. Ook voor onze boeren zijn de gevolgen nefast. In deze resolutie roepen we daarom op noodmaatregelen in te voeren: steun aan primaire voedselproducenten, meer middelen voor preventie en risicobeheer en financiële steun ter compensatie van verliezen. Maar we vragen ook verder te gaan dan enkel kortetermijnmaatregelen. We moeten onze landbouw beter wapenen tegen de gevolgen van de klimaatcrisis door onder andere in te zetten op onderzoek en innovatie en efficiëntere en doelgerichte irrigatiesystemen. Onze Europese landbouw had het al zwaar, we moeten zorgen dat de boerenstiel kan blijven bestaan."
 
"De klimaatcrisis heeft ook een impact op de energievraag. Door de hittegolven is de vraag naar elektriciteit sterk toegenomen. Door de droogte zijn waterkracht- en kerncentrales stilgevallen. Dit zorgt ervoor dat de productiekosten, die voor landbouwers sinds de oorlog al enorm gestegen waren, nog hoger worden. De kunstmeststofprijzen waren in het voorjaar van 2022 vervijfvoudigd. Kunstmeststoffen worden geproduceerd met gas, en die productie is cruciaal om de bevoorrading voor het teeltjaar 2023 te garanderen. We moeten daarom in Europa zorgen dat deze productie heropgestart kan worden. We moeten waken over onze voedselzekerheid, dat blijft een prioriteit", besluit Vautmans.

Voor meer informatie:
Hilde Vautmans
+32 (0)478 66 28 32


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven