De U.S. Food and Drug Administration neemt maatregelen om uitbraken van door voeding overgedragen ziekten te helpen voorkomen door de ontwikkeling van voedselveiligheids-preventiestrategieën voor uien en importchampignons.
Het agentschap werkt samen met de sector, staten, internationale en andere partners aan de ontwikkeling van verschillende preventie-strategieën voor voedselveiligheid.
Tot nu toe heeft de FDA de volgende eerste twee strategieën uitgebracht:
Aanvullende preventiestrategieën voor andere levensmiddelen zullen worden vrijgegeven zodra ze beschikbaar zijn.
Bij een uitbraak van een door voeding overgedragen ziekte werken de FDA, via het Coordinated Outbreak Response and Evaluation (CORE) Network en federale, staats-, lokale, territoriale, tribale en internationale partners op het gebied van de volksgezondheid samen om vast te stellen welke voeding de uitbraak kan hebben veroorzaakt en hoe het besmet is geraakt. Na afloop van het uitbraakonderzoek kan de verkregen informatie worden gebruikt om bij te dragen aan een preventiestrategie voor de voedselveiligheid van die voeding.
Volgens de FDA zijn deze preventiestrategieën een bevestigende, doelbewuste aanpak om toekomstige uitbraken te helpen beperken of voorkomen, vergelijkbaar met de aanpak in het kader van het Leafy Green STEC Action Plan, waarin veelzijdige stappen zijn uiteengezet om uitbraken van Shiga toxine producerende E. coli in verband met de consumptie van bladgroenten te beperken.
De strategieën onderzoeken de combinatie van producten en gevaren, mogelijke besmettingsbronnen en -routes en wat kan worden gedaan om het aantal door voeding overgedragen ziekten in de toekomst te verminderen. De strategieën identificeren ook leemten in de kennis en noodzakelijke aandachtsgebieden om onderzoek en overleg met belanghebbenden over stappen die kunnen worden genomen om toekomstige uitbraken te voorkomen, te informeren en te bevorderen.
Voor meer informatie: foodsafetynews.com