Verbeterde teelt en opslag

Prijzen Indiase uien gematigd in aanloop naar gevoelig seizoen

India exporteerde in 2021-22 1,4 miljoen ton uien ter waarde van 13 miljard Rs (156 miljoen euro). Bangladesh en Maleisië hadden respectievelijk een aandeel van 46% en 12% in de totale uienuitvoer in het afgelopen boekjaar. Dankzij een stijging van de uienoogst en een verbetering van de opslagmogelijkheden bij de boeren zullen de prijzen van deze basisgroente, een politiek heet hangijzer, dit jaar waarschijnlijk geen grote schommelingen ondergaan. Als de beleidsmakers hun plannen uitvoeren, kan de seizoensgebonden piek in de uienprijzen in verschillende delen van het land in oktober-november tot het verleden behoren, aldus officiële bronnen.

Momenteel bedraagt de referentie-uienprijs in Lasalgaon, Maharashtra, Rs 1.220 per 100 kg, 20% lager dan een jaar geleden en veel lager dan het seizoensgemiddelde van Rs 2.354 per 100 kg van de afgelopen drie jaar.

De rabi-ui die in de periode april-juni wordt geoogst, is goed voor ongeveer 65% van de uienproductie van het land en voldoet aan de vraag van de consument tot de oogst van de kharif-uien in oktober-november. Kharif-uien worden niet opgeslagen vanwege het hogere vochtgehalte en komen dus rechtstreeks op de markt.

"In oktober en november zijn de uienprijzen niet meer zo sterk gestegen als een paar jaar geleden, omdat de teelt en de opslaginfrastructuur zijn toegenomen en verbeterd", aldus Uday Devlankar, voormalig adviseur van de landbouwprijzencommissie van Maharashtra en zelf boer.

Bron: financialexpress.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven