Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
LKÖ week 43:

'Evenwichtige aardappel- en uienmarkt'

De Oostenrijkse consumptieaardappelmarkt wordt momenteel gekenmerkt door stabiele omstandigheden. De oogst in Oost-Oostenrijk is inmiddels, op enkele uitzonderingen na, binnengehaald en de leveringen aan de handelaren zijn te overzien. Helaas worden er wel bovengemiddeld veel aardappelen uitgesorteerd vanwege aantasting door draadworm. In West-Oostenrijk is de aantasting door draadworm weliswaar redelijk beperkt, maar hier heeft men volgens de LKÖ dan weer met ongunstige weersomstandigheden te kampen. Vanwege de natte bodemgesteldheid is het op veel akkers nog steeds niet mogelijk om eroverheen te rijden. 

Wat betreft de vraag zijn er nauwelijks veranderingen ten opzichte van de voorgaande weken. De binnenlandse afzet is rustig en onspectaculair, zoals gebruikelijk in dit seizoen. Er kunnen wel nog steeds noemenswaardige hoeveelheden geëxporteerd worden. De telersprijzen zijn niet veranderd ten opzichte van voorgaande week. In Niederösterreich werd er voor consumptieaardappelen meestal 30 euro per 100 kg betaald. Voor partijen met een hoge uitsortering liggen de prijzen iets lager. Ook vanuit Oberösterreich werden er ongewijzigde prijzen van maximaal 30 euro per 100 kg gemeld.

Evenwichtige uienmarkt
De Oostenrijkse uienmarkt is stabiel. Er is sprake van voldoende aanbod en een tevredenstellende afzetsituatie. Vooral de export loopt uiterst goed. De binnenlandse afzet verloopt rustig maar gestaag, zoals gebruikelijk in dit seizoen. Het prijsniveau van de voorgaande week werd in grote lijnen voortgezet. Voor uien, schoongemaakt en gesorteerd in een kratje, werd aan het begin van de week afhankelijk van de grootte en kwaliteit nog steeds meestal 30 tot 35 euro per 100 kg betaald.

Wortelopslag beperkt door temperatuur
De wortelenmarkt in Niederösterreich is nog steeds stabiel. Vanwege de aanhoudend hoge dagtemperaturen wordt er nog steeds vrij beperkt geoogst voor de opslag. De evenwichtige marktsituatie is niet veranderd. De binnenlandse vraag en het aanbod sluiten nog steeds goed op elkaar aan. De telersprijzen zijn ongewijzigd gebleven ten opzichte van de voorgaande week. De telersprijzen voor wortelen, in zakken van 5 kg, liggen afhankelijk van de kwaliteit meestal nog steeds op 50 tot 55 euro per 100 kg.

Bron: LKÖ

Publicatiedatum: