Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
haalbaarheid na analyse ingeschat op '(zeer) moeilijk'

Agrarische sector krijgt zware dobber aan halen emissiedoel 2030

Het Economisch Bureau van ABN AMRO heeft de emissies van broeikasgassen (BKG) van ruim 30 sectoren in Nederland in kaart gebracht. Eén van de sectoren is de agrarische sector.

De CO2-emissie in de sector moet in 2030 met 53% omlaag om de reductiedoelen te halen. Technisch gezien lijkt de sector hier goed toe  in staat met tal van innovaties die reductie mogelijk maken. Toch schatten analisten de haalbaarheid van het reductiedoel als '(zeer) moeilijk' in. Dat komt omdat onder meer ook een gedragsverandering bij consumenten nodig is.

Voor een aantal sectoren is een emissiereductiepad richting 2030 haalbaar. Voor de meeste sectoren zal dit echter een zwaar traject worden, stelt Casper Burgering senior econoom Sustainability bij het Economisch Bureau van de bank. “Op korte termijn kunnen veel bedrijven hun uitstoot verminderen met energie-efficiënte maatregelen. Dit is laagdrempelig en mits goed uitgevoerd ook effectief in de reductie van broeikasgasuitstoot. Daarnaast kunnen processen worden geëlektrificeerd, maar ook warmtepompen, hybride boilers en het uitnutten van restwarmte helpt.”

De agrarische sector moet, om de gestelde emissiereductiedoelen in 2030 te halen, nog van 26 megaton CO2-equivalenten volgens CBS-cijfers in 2020 zakken met 15 megaton om uit te komen op 11 megaton. De sector heeft een 15%-aandeel in de totale Nederlandse emissie van broeikasgassen. Op 1 staat de industrie. 

Per sector laat de bank zien hoe het pad voor verdere emissiereductie eruit ziet. Ook komen de belangrijkste strategieën voor bedrijven om broeikasgasemissiereductie te realiseren aan de orde.


Op een schaal van 1 tot 9 schat de bank de meeste technieken voor de agrarische sector in als pre-commercieel of in het groene vak commercieel inzet op grote schaal. Klik hier voor vergroting van de afbeelding

Bekijk hier het hele rapport 'Decarbonisatiestrategieën voor sectoren – inzicht in broeikasgas-reductieopties per economische sector in Nederland'.