Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

VS: Minder uienaanbod betekent sterke prijzen voor het seizoen

Het uienaanbod voor 2022-2023 lijkt beperkter dan vorig jaar rond deze tijd. "We hebben activiteiten in Washington en onze oogst is dit jaar kleiner. Er waren weersproblemen in de teelt- en oogstperiode in Washington en dat heeft de opbrengst beïnvloed," zegt Matthew Gideon van Keystone Fruit Marketing, een divisie van Progressive Produce. "We verwachten ons seizoen in Washington eind januari af te ronden, wat ongeveer een maand eerder is dan normaal."

Naast Washington is Idaho-Oregon het andere belangrijke teeltgebied en ook andere regio's verladen, waaronder Michigan, New York en Canada.

Tegelijkertijd merkt Gideon op dat er ook zoete uien uit Peru worden aangevoerd. "Wij verwachten van onze bedrijven een gestage aanvoer tot aan de feestdagen en het Mexicaanse uienseizoen in het voorjaar," zegt hij. "De kwaliteit is erg goed en de logistieke component, die vorig jaar een grote uitdaging vormde, is dit jaar verdwenen. Vanuit het oogpunt van de uienvoorziening zijn we optimistisch over een goede verkoopperiode." Het seizoen voor Peruaanse zoete uien begint in juli en loopt tot februari.

Vraag groter dan aanbod
Volgens Gideon is de vraag dit jaar groter dan het aanbod. "De vraag naar basisproducten zoals aardappelen en uien is groot," zegt hij. "De markten hebben dat weerspiegeld. Ze liggen het hele jaar boven het gemiddelde en met de problemen in het noordwesten verwacht ik voor de rest van het jaar hetzelfde lager dan gemiddelde aanbod en een hoger dan gemiddelde vraag."

Het vroegere einde van het seizoen in Washington betekent echter niet noodzakelijk een gat in het aanbod. "Nu het aanbodrapport uit is en er minder voorraden zijn, zullen de meeste telers-verladers beginnen met het toewijzen van producten en minder aanbod hebben voor de spotmarkt of de open markt. Het zal geen kloof creëren, maar de prijzen sterk houden en mogelijk opnieuw laten stijgen in het voorjaar," zegt Gideon.

Hij merkt op dat de prijs voor uien in de nazomer steeg tot ongeveer €20 per zak, een cijfer dat als recordhoogte wordt beschouwd. "Dat is nu gedaald tot € 14 per zak en ik verwacht dat dit stabiel zal blijven tot het voorjaar," zegt hij.

Voor meer informatie:
M. Andrea Scroggs
Keystone Fruit Marketing
+1 717 597 2112
ascroggs@keystonefruit.com   
www.keystonefruit.com   

Publicatiedatum: