Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Pierre Gélébart, Prince de Bretagne:

"De daling van de Franse uienvoorraad houdt gelijke tred met de huidige marktsituatie"

De Franse uienteelt is afgelopen zomer getroffen door de droogte, met een aanzienlijke daling van het aantal uienpartijen tot gevolg.  "Net als de meeste andere Europese telers hebben ook wij geleden onder de hittegolven van afgelopen zomer", legt productmanager bij het Franse Prince de Bretagne Pierre Gélébart uit. "Als gevolg daarvan is het aantal uienpartijen met 30% gedaald. Het aantal uienpartijen is daarmee nog minder dan wat we hadden verwacht."

Behalve door deze daling van het aantal partijen uien wordt het 2022-2023-seizoen ook gekenmerkt door een gebrek aan grote maten uien. Een dergelijke configuratie is nogal problematisch voor de afzet van de beroemde Roscoff-uien met een BOB. "De Roscoff-uien kunnen alleen worden gevlochten als de maten ervan groot genoeg zijn. Doordat we echter veelal kleine maten hebben, zullen we dit jaar daarom minder gevlochten uien aan kunnen bieden."


Foto: L'Oeil de Paco

Voordeel
Op het eerste gezicht lijkt de situatie ingewikkeld, maar een kleiner aantal uienpartijen in een context waarin de teeltkosten stijgen en de koopkracht van consumenten afneemt, zou ook wel eens 'een zegen' kunnen zijn. "De teelt van Roscoff-uien is zeer arbeidsintensief", vertelt Pierre Gélébart. "De uien worden met de hand schoongemaakt, gemeten en vervolgens gevlochten. Door de stijging van de arbeidskosten zijn de producten voor consumenten onvermijdelijk duurder geworden, omdat hun koopkracht ook aanzienlijk is afgenomen. Met hetzelfde aantal uien als dat van vorig jaar hadden we niet alles kunnen verkopen en waren de prijzen gedaald. Dit jaar maakte het gebrek aan producten het voor ons mogelijk om in een regelmatig tempo te verkopen, zelfs in deze moeilijke context. We denken dus dat de telers al hun uien zullen kunnen verkopen, zonder hun prijzen eerst te moeten verlagen."

Onze uienvlechten worden momenteel dus verkocht tegen hogere prijzen van tussen de € 3,50 en de  € 5. Deze prijzen kunnen blijven stijgen zonder klanten te verliezen. "We zullen niet alles kunnen compenseren, maar zijn al blij als we uiteindelijk alle partijen zouden weten te verkopen. Voorlopig ziet de rest van het seizoen er veelbelovend uit, vooral nu we bijna de feestdagen ingaan, een periode die doorgaans gunstig is voor de consumptie van hoogwaardige producten zoals de Roscoff-uien met een BOB."


Foto: L'Oeil de Paco

De uienvlecht is doorontwikkeld om te kunnen voldoen aan de eisen van de Franse AGEC-wet
Dit jaar presenteert Prince de Bretagne met trots een uienvlecht die voor 100% uit ecologisch verantwoorde materialen bestaat. "De uienvlecht is een grote verandering ten opzichte van vorig jaar. Onze nieuwe verpakking voldoet nu volledig aan de eisen van de Franse AGEC-wet die het gebruik van plastic in verpakkingen verbiedt. De uienvlecht is gebonden met linnen en het net en de etiketten zijn gemaakt van respectievelijk cellulose en karton. Met deze verpakking kunnen we ons onderscheiden van een aantal concurrerende producten die nog steeds synthetische raffia en dus plastic gebruiken."Prijsaanpassingen voor de roze uien uit Bretagne
Behalve de roze Roscoff-uien met een BOB verkoopt Prince de Bretagne ook roze uien uit Bretagne die van hetzelfde ras zijn, maar niet aan dezelfde specificaties voldoen. "Het teeltproces van laatstgenoemde roze uien is veel minder arbeidsintensief. Deze uien worden niet met de hand schoongemaakt, maar met een machine. Ook worden ze met een machine verpakt in zakken van 1 kg en 5 kg. Deze roze uien hebben met name in in West-Frankrijk een goede reputatie. De uien worden tegen een lagere prijs verkocht dan de Roscoff-uien met een BOB, maar zijn toch nog steeds duurder dan de klassieke gele uien. Om de afzet goed te laten verlopen, moesten de prijzen wel worden aangepast. We moesten op een verhoogd prijsniveau uit zien te komen dat zowel voor consumenten als voor telers aanvaardbaar zou zijn. De afzet van de roze uien uit Bretagne verloopt iets minder vlot dan die van de Roscoff-uien met een BOB, maar door de daling van het aantal uienpartijen met 30% zullen we dit jaar gegarandeerd voldoende klanten kunnen vinden aan wie we onze producten kwijt zullen kunnen, vooral ook omdat over kwaliteit van de uien dit jaar niets te klagen valt."

Biologisch teelt 
Prince de Bretagne verhandelt ook Roscoff-uien met een BOB en roze uien uit Bretagne die 100% biologisch worden geteeld. "De biologische Roscoff-uien met een BOB zijn niet veel duurder dan de uien die op een conventionele wijze worden geteeld, waarvan het teeltproces al zeer arbeidsintensief is. In dit specifieke geval is biologische uien kopen dus niet per se duurder dab niet-biologische uien."

Voor meer informatie:
Pierre Gelebart
Prince de Bretagne
Tel.: +33 2 98 69 38 71
Mob.: +33 6 62 92 64 74
[email protected] 
www.princedebretagne.com/fr 

Publicatiedatum: