Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Diagnostische toets Fusarium technisch klaar voor praktijkintroductie"

Fusarium is een toenemend probleem in de uienteelt. Uit eerder Uireka-onderzoek bleek dat de ondersoort Fusarium oxysporum f.sp. cepae in Nederland het vaakst voorkwam op ui en ook de zwaarste aantasting veroorzaakt, zo meldt Uireka.

Dankzij de genoomanalyse van ui-pathogene en niet-ui-pathogene Fusarium soorten, is het de werkgroep Fusarium de afgelopen twee jaar gelukt een diagnostische toets te ontwikkelen. Hiermee kan zowel op basis van uienplanten, geïsoleerd schimmelmateriaal van planten alsook met grondmonsters worden vastgesteld of er daadwerkelijk Fusarium oxysporum f.sp. cepae aanwezig is. Voor alle drie deze typen monsternames zijn bovendien controle toetsen ontwikkeld om met meer zekerheid de diagnose te kunnen stellen. Aansluitend kunnen met een speciale kweekstap zelfs Fusariumsporen in hele lage aantallen in grondmonsters worden gedetecteerd. 

Uireka heeft hiermee na bijna 6 jaar onderzoek de puzzelstukjes gelegd. Het is nu aan marktpartijen om de toets verder commercieel te introduceren in de praktijk.

Lees hier het volledige rapport Fusarium in uien

Bron: Uireka

Publicatiedatum: